3D-tulevaisuus

Kolmiulotteinen tulostaminen on kehittynyt viime vuosina aimo harppauksin. Tekniikan kehitys on ollut melkoinen ja siihen liittyvien laitteiden hinnat ovat pudonneet samaa tahtia. Ei kestäne kovin pitkään, kun 3D-tulostimet ovat niin arkipäiväisiä, että joka kodissa on sellainen vähän samaan tapaan kuin takavuosien leipäkoneita ja vedenkeittimiä. Sinänsä 3D-tulostaminen ei ole tekniikaltaan mitään kovin ihmeellistä saatikka monimutkaista. Tulostinlaitteiden valmistus massatuotantona voi olla lähempänä kuin arvaammekaan. Joidenkin vuosien kuluessa kolmiulotteinen tulostaminen ja siihen liittyvä kaikenlainen kaupallisuus on verrattavissa varmaankin matkapuhelimen yleistymiseen ja sen ympärillä pyörivään liiketoimintaan.

Kuva
Creative Tools

Lähitulevaisuudessa kotitalouksissa voidaan tulostaa tavallisia kodin käyttöesineitä aina tarpeen vaatiessa. Esineiden kaavoja voi ostaa tuolloin netistä, missä niitä myydään erilaisilla 3D-tulostamiseen erikoistuneilla sivustoilla ja miksei myös tavallisissa verkkokaupoissakin. Arkiesineet eivät maksa silloin paljon, mutta hienommista brändiesineistä voi joutua pulittamaan luonnollisesti enemmän. Kaava ladataan maksun jälkeen netistä tulostimeen, johon lisätään muovimateriaali valmiin esineen tulostamiseksi ja sitten vain odotellaan hetki, kun tulostin muodostaa esineen silmiemme edessä. Laitteet ovat vuosien kehitystyön tuloksen jo niin nopeita, että yksinkertaisimmat tavarat syntyvät vain minuuteissa. Tietenkin käytetyn esineen voi laittaa takaisin tulostimen yhteydessä olevaan murskaimeen, jolloin hyvin palvellut tavara saa uuden elämän jossakin toisessa muodossa. Kierrätys kuuluu siis olennaisena osana 3D-tulostamiseen. Miten näppärää olisikaan tulostella käyttöesineitä aina, kun sellaisen uuden tarvitsee?

3D-tulostaminen helpottaa myös syrjäseutujen elämää. Tavaroiden fyysinen lähetys ja jakelu vähenee, kun etäällä kauppakeskuksista elelevät voivat tulostella tarvitsemiaan esineitä kauppojen aukioloajoista riippumatta. Tavaran toimituskin nopeutuu. Enää ei tarvitse odotella lähetystä päivä- tai viikkotolkulla, kun sen saa omasta tulostimesta hetkessä. Kauppojen ei tarvitse varastoida valmiita tavaroita, mikä vähentää varastointikuluja ja toivon mukaan siinä samassa laskee yleiskustannuksia ja tuotteiden hintoja. Kuka tahansa voi ryhtyä suunnittelemaan esineitä ja alkaa myydään niiden tulostuskaavoja netissä. Uskoakseni 3D-tulostaminen tulee avaamaan aivan uudenlaisia teollisuudenhaaroja ja kaupallisia mahdollisuuksia. Jos joku haluaisin ryhtyä uuden ajan rockefelleriksi, nyt olisi oikea hetki alkaa rakentaa imperiumia 3D-tulostamisen tiimoille. Tästä voisi sukeutua Suomelle täysin uusi Nokiaan verrattavissa oleva teollisuus, mikäli nyt vain pian löytyisi uskoa ja uskallusta ideaan. 3D-tulostaminen on täynnä valtavia mahdollisuuksia.

Julkaistu lauantaina 24.11.2012 klo 19:55 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Golfer pants
Seuraava
RSO:n kevät 2013