Ystävä hädässä

Sähköpostilaatikkooni ilmestyi eilen viesti eräältä ystävältäni. Hälytyskelloni alkoivat kuitenkin heti soida, sillä en yleensä saa tältä henkilöltä sähköpostiviestejä, sillä viestittelemme pääsääntöisesti Facebookissa. Kelloni alkoivat suorastaan pauhata, kun näin viestin otsikossa pelkästään tervehdyksen "Hi". Tiesin, ettei kyseinen ystäväni koskaan aloita viestiä tällaisella otsikolla, joten päättelin heti viestin roskapostiksi, vaikka en ollut sitä edes vielä avannut luettavaksi. Päätin katsastaa, minkälaisen viestin nettirikolliset olivat minulle tällä kertaa lähettäneet ystäväni nimissä. Viestin sisältö oli seuraavaa:

Hi

Hope you get this on time, I made a trip to Aberdeen, Scotland and had my bag stolen from me with my passport and credit cards in it. The embassy is willing to help by letting me fly without my passport, I just have to pay for a ticket and settle Hotel bills. Unfortunately for me, I can’t have access to funds without my credit card, I’ve made contact with my bank but they need more time to come up with a new one. I was thinking of asking you to lend me some quick funds that I can give back as soon as I get in. I really need to be on the next available flight.

I can forward you details on how you can get the funds to me. You can reach me via email or on Blue Island hotel front desk phone, the numbers are, +447024029894 or +447024030611.

I await your response....

Viesti on yksi kaikista tyypillisimmistä rahankerjuutarinoista. Tuttu ystäväni on matkalla jossakin päin maailmaa ja hänen laukkunsa on varastettu. Laukun mukana katosivat varkaiden kynsiin passi ja luottokortit. Lähetystö on kuitenkin luvannut järjestää lennon ilman passia, mutta lentolippu ja hotellilasku pitää maksaa itse. Uhrilla ei kuitenkaan ole rahaa, joten nyt hän pyytää sitä lainaksi ystäviltään ja lupaa maksaa takaisin heti, kun pääsee takaisin kotiin. Kaikella on aina tietenkin kova kiire ja niin tällä varkauden uhrillakin ja hänen pitää päästä jo seuraavalle lennolle. Viestin lähettänyt rikollinen pyytää soittamaan hotelliin ja viestin mukana on puhelinnumerot, jotka suuntanumerojen perusteella ovat Isossa-Britanniassa. Viestin lopussa oli vielä ystäväni nimi ja kotiosoite.

Luettuani viestin varmistui se huijauskirjeeksi eli roskapostiksi. Otin yhteyttä kyseiseen ystävääni ja kerroin saaneeni hänen nimissään tällaisen viestin. Hän vahvisti, ettei se tullut häneltä. Ystäväni pahaksi onneksi hän oli saanut eilen koneelleen tietokoneviruksen avattuaan erään roskapostiviestin. Viestissä oli linkki sivustolle, joka näytti erehdyttävästi eräältä tunnetulta sivustolta, mutta tässä vaiheessa kaikki oli jo myöhäistä. Rikolliset eivät aikailleet, sillä alle vuorokaudessa ystäväni tietokone oli kaapattu ja kaikki siellä olleet sähköpostiosoitteet ja muut henkilökohtaiset tiedot anastettu. Varastettuja tietoja oli heti hyödynnetty ja niinpä myös minä sain tuta tuosta tietomurrosta, kun sähköpostiini tupsahti yllä oleva kerjuuviesti. Tein hakukoneella haun ja etsin viestissä mainittuja puhelinnumeroja. Ensimmäisellä numerolla löytyi 1 970 hakutulosta ja toisella numerolla 849 tulosta. Heti ensimmäisistä hakutuloksista saattoi päätellä, että numerot kuuluivat nettirikollisille. Lähes kaikissa tuloksissa mainittiin sanasta sanaan sama tarina ja monissa kirjoituksissa viesti oli tunnistettu rikollisten käsialaksi.

Tästä tapauksesta tulisi oppia paljon. Koskaan ei pidä suin päin mennä avaamaan sähköpostiviestiä, etenkään jos siinä on liitetiedosto. Viestissä oleviin linkkeihinkin pitää suhtautua suurella varauksella. Ainakin kannattaa yrittää katsoa, osoittaako linkin osoite johon tuttuun osoitteeseen. Tämän saa selville viemällä hiiren linkin päälle painamatta kuitenkaan hiiren painikkeita. Yleensä linkin osoite näkyy selaimen tilarivillä vasemmassa alakulmassa. Jos linkkiä ei saa selville menemättä uhkaavaan osoitteeseen, voi viestin tunnistetiedoista (header) ja alkuperäisestä sisällöstä (body) yrittää selvittää linkin alkuperää. Mikäli totutuissa käytännöissä, kuten yhteydenpidossa ystävien kanssa, tulee yhtäkkiä muutos, on syytä olla valppaana. Jos vähääkään epäilee viestin aitoutta, voi siinä olevia yksityiskohtia yrittää hakea hakukoneella. Esimerkiksi tässä viestissä oli kaksi puhelinnumeroa, joita hakemalla viesti varmistui välittömästi aiheettomaksi roskapostiksi. Tietokoneen virustorjuntaohjelmisto kannattaa myös pitää ajan tasalla, vaikka ei sekään anna sataprosenttista suojaa. Roskapostien tunnusmerkkejä kannattaa opetella, jotta ei mene halpaan, sillä netissä liikkuu lukematon määrä rikollisuutta kaikissa sen eri muodoissa. Tämänkertainen viesti oli jotakuinkin harmiton, mutta ystäväni kannalta erittäin kiusallinen. Monet hänen tuttavistaan ovat varmaankin nyt huolissaan ja soittavat pahaa-aavistamatta viestin puhelinnumeroihin. Soitto epämääräisiin ulkomailla sijaitseviin numeroihin voi tuoda ison maksun seuraavaan puhelinlaskuun. Tällaisista numeroista kun ei tiedä, paljonko niihin soittaminen maksaa. Netti on monessa suhteessa erinomainen keksintö, vaikka sen lieveilmiöt joskus harmittavatkin.

Julkaistu keskiviikkona 11.5.2011 klo 17:02 avainsanoilla Internet ja viestintä.

Edellinen
Skype-kauppa
Seuraava
Supersankarit