Windows 10 asennus - osa 1

Puolitoista viikkoa sitten käynnistyi uuden Windows 10 -käyttöjärjestelmän maailmanlaajuinen jakelu. Uuden version saa ilmaiseksi päivittämällä aiemman Windows-versionsa automaattisella asennusohjelmalla. Koska maailmassa on miljoonittain Windows-tietokoneita, on jakelu porrastettu siten, että päivitykset käynnistyvät eri aikoihin eri laitteissa. Minun koneeseen päivitys tuli torstai-iltana puoli kymmenen aikaan. Vuosien kokemuksen perusteella osasin jo ennalta aavistaa, että päivitys ei tule sujumaan suunnitelmien mukaan, joten ajastin asennuksen suosiolla seuraavalle illalle kello kuusi alkavaksi. Vaikka itse asennustoimenpide olisi ollut nopea, olisi jälkisiivous vienyt joka tapauksessa tunteja. Pelkoni eivät olleet aivan turhia, sillä uuden käyttisversion asennus ei onnistunut aivan suunnitelmien mukaan.

Windows 10 asennus
Kuva
Matti Mattila

Tuntia ennen ajastetun päivitysasennuksen alkamista eli kello viideltä alkuillasta Windows toi kuvaruudulle kellonaikalaskurin kertoen kohta käynnistyvästä päivityksestä ja mahdollisuuden käynnistää asennus ennen aikojaan. Koska olin saanut päivän askareet tehtyä ja aikaa oli koko ilta, käynnistin asennuksen. Kuvaruudulle ilmestyi suorituksen etenemismittari sekä kehotus ottaa rennosti ja vain nojautua tuolilla taaksepäin. Varsinainen asennustyö vei aikaa vajaa puoli tuntia, jonka jälkeen Windows 10 oli vallannut tietokoneeni. Aivan aluksi kaikki näytti toimivan kuten puolisen tuntia aiemminkin, mutta huolellisempi tarkastelu alkoi tuoda päivänvaloon kaikenlaisia ongelmia ja murheita. Käyttöliittymä oli selvästi uusiutunut ja edessä oli uusien kommervenkkien opettelu. Näyttöjeni kirkkaat värit pistivät heti silmiini, ja pian sainkin havaita, että Windows oli nollannut kuvaruutujeni kalibroinnin. Kohtapuoliin asennusvirheitä alkoi paljastua lisää.

Windows 10 asennus
Kuva
Matti Mattila

Ensimmäinen suurempi huolenaiheeni olivat kadonneet äänet. Sovelluksien kuten Spotifyn tai mediasoittimenkaan äänet eivät kuuluneet samoin kuin muutkin käyttöjärjestelmän äänet olivat mykkinä. Näppäimistöni pikanäppäimet olivat sekaisin eikä ohjelmistokehityksessä käyttämäni Apachen web-palvelin sen enempää kuin MySQL-tietokantapalvelinkaan olleet käynnissä. Itse asiassa tietokantapalvelimen palvelu oli pudonnut kokonaan pois päivityksen yhteydessä. Tiedossa oli siis pitkä ilta ongelmia korjatessa. Onneksi arvasin tässä näin käyvän, joten osasin ottaa nämä vastoinkäymiset asiaan kuuluvina ja juuri tämän vuoksi varasin koko perjantai-illan käyttöjärjestelmän päivittämiseen.

Kadonneiden äänien metsästämisessä meni uskomattoman paljon aikaa. Eräästä nettikeskustelusta löysin lopulta vihjeitä ongelman korjaamiseksi. Vinkki oli tosin vanhemmalle Windows-versiolle, mutta saattoi hyvin toimia myös uudessa kymppiversiossa. Ohjeessa neuvottiin poistamaan äänikortin ajuri ja asentamaan se uudelleen. Suuntasin samoin tein ohjauspaneeliin ja sieltä laitehallinnan puolelle. Sound, video and game controllers -ryhmässä valitsin äänikorttini ja poistin ajurin. Seuraavaksi skannasin koneen laitemuutokset, ja Windows asensi automaattisesti ajurin uudelleen. Buuttasin eli käynnistin tietokoneen uudelleen, ja äänet alkoivat jälleen kuulua kaiuttimista. Noin tunnin aherruksen jälkeen olin vihdoin saanut yhden ongelman korjattua Windows 10 -päivitysasennuksen jäljiltä.

Julkaistu lauantaina 8.8.2015 klo 9:19 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
LibreOffice 5.0
Seuraava
Windows 10 asennus - osa 2