Voisarvet

Kuva
Rudolf Ammann

Lehtevän herkullinen voisarvi eli ranskan kielellä croissant on erottamaton osa aamiaispöytää. Leivonnainen on tunnettu jo vuosisatojen ajan ja se on saanut nimensä puolikuun muotoisesta kippuraisesta muodostaan, sillä esimerkiksi kuunsirppi on englanniksi crescent. Voisarvesta mieleeni muistuu eräs takavuosien kotimainen sketsi, jossa näyttelijät Ritva Valkama ja Pentti Siimes istuivat aamiaispöydän ääressä. Molemmat lukivat sanomalehteä eivätkä puhuneet toisilleen, kunnes hetken kuluttua vaimo kurkisti lehtensä takaa ja tokaisi miehelleen taidokkaasti ranskaa lausuen: "Olet kuin croissant!". Hämmentynyt mies laski lehtensä ja mietti hetken kuulemaansa. Sitten hän tajusi: "Ai, sellainen kroissant!". "Niin juuri", vaimo vahvisti ja jatkoi: "Olet kiero ja rasvainen, tyhjää täynnä ja vaikka sinulla on kova kuori, niin murrut helposti!" Se oli hauska vertaus, joka hymyilyttää yhä vuosikymmenten jälkeenkin.

Nykyään voisarvia voi ostaa valmiina kaupan leipätiskistä, ja tarjolla on niin perinteisiä vehnäsarvia kuin maustetumpiakin vaihtoehtoja, kuten suklaatäytteiset ja juustokuorrutetut variantit. Voisarven voi nauttia sellaisenaan, mutta hyvältä se maistuu myös monenlaisten täytteiden kanssa. Tyypillisimpiä täytteitä lienevät erilaiset marmeladit, vaikka täytteiden kirjo on ehtymätön. Voisarvet syntyvät pienellä vaivalla myös kotikeittiössä joko valmiista lehtitaikinasta tai viitseliäämmin jauhoista alkaen.

Voisarvet

12 kpl
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 40 g sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 3 dl maitoa
  • 300 g voita
  • 1 kananmuna

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään isossa kulhossa ja paina keskelle syvennys. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada seoksen keskelle. Sekoita taikinaksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos taikina jää kuivaksi. Jauhota taso ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia tai kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Voitele iso kulho. Nosta taikina kulhoon ja peitä. Anna taikinan nousta lämpimässä kooltaan kaksinkertaiseksi. Kauli voi kahden leivinpaperin välissä noin puolen sentin paksuiseksi suorakulmioksi ja nosta jääkaappiin.

Vaivaa noussutta taikinaa noin minuutti. Ota voi jääkaapista ja anna pehmetä hieman. Jauhota taso ja kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi. Nosta voi taikinan keskelle. Taivuta taikinan pidemmät reunat voin päälle ja paina ne varovasti yhteen. Taita vasemman- ja oikeanpuoleinen kolmannes keskelle. Kauli taikina jälleen suorakulmaiseksi levyksi. Taita uudelleen edellä kuvatulla tavalla. Jos voi pehmenee liikaa, kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin. Kauli taikinaa vielä kahdesti. Leikkaa taikinalevy kolmeen yhtäsuureen osaan. Kauli kukin osa puolen sentin paksuiseksi neliöksi. Leikkaa 20 x 20 cm neliö kulmista neljäksi yhtä suureksi kolmioksi.

Valmista munamaito. Sivele kolmioille ohuelti munamaitoa. Kääri kolmiosta sarvi ja taivuta kärki sarven alle, jotta käärö ei avaudu paistettaessa. Sivele päälle munamaitoa. Nosta voitelemattomalle uunipellille nousemaan. Paista uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes voisarvet ovat kullanruskeita. Tarjoile raikkaan appelsiinimarmeladin ja vastakeitetyn kahvin kera. Täytteeksi voi tarjoilla myös erilaisia hilloja ja täyteläisiä levitteitä.

Julkaistu sunnuntaina 23.1.2011 klo 17:48 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Sikajuhlat
Seuraava
Kaupungin lumiesteet