Viiksien muodot

Marraskuu on kansainvälinen Movember-kuukausi. Nimensä erikoinen kuukausi on saanut englannin kielen sanoista "moustache" ja "November", jotka tarkoittavat viiksiä ja marraskuuta. Kontaminaatio Movember on kuukausi, jonka aikana miehet kasvattavat itselleen viikset kuukauden ajaksi. Kyseessä on hyväntekeväisyyskampanja, joka sai alkunsa vuonna 2003 Australiassa. Kampanjan tarkoituksena on kerätä varoja ja levittää tietoisuutta miesten terveyteen liittyvistä asioista. Alkujaan leikkimielisestä vedonlyönnistä alkanut tapahtuma on sittemmin laajentunut useihin maihin, Suomi mukaan luettuna.

Viiksimalleja on tunnetusti kymmenittäin ellei sadoittain. Joitakin perusmalleja voidaan luokitella, mutta tyylit ja mallit vaihtelevat suuresti kuontalosta riippuen. Pienet vivahteet erottavat omat viikset muiden karvoista, joten mallien määrä sen kun vain kasvaa. Jokainen varmasti löytää aikanaan oman tyylinsä, mutta jostakin pitää aloittaa. Olen koonnut oheisiin kaaviokuviin joitakin yleisimpiä perustyyppejä, jotka tunnistaa helposti jo ulkomuodostaan. Oman tyylinsä voi valita tunnistamalla ensin kasvonpiirteensä. Kasvot voivat olla periaatteessa pyöreät, kulmikkaat tai pitkulaiset. Jokaiseen kasvonpiirteeseen sopii omanlaisensa viiksimalli, vaikka mikään ehdoton sääntö tämä ei ole ja jokainen valitsee tyylinsä mieltymyksensä mukaan.

Pyöreille kasvoille sopivat parhaiten niin sanotut englantilaiset viikset. Tällaiset viikset sopivat hyvin keikarimaiselle herrasmiehelle samoin kuin terävät lyijykynämäiset puikot. Nimestään huolimatta englantilaiset viikset ovat olleet erityisessä suosiossa Ranskanmaalla, missä tyylikkäät muskettisoturit hurmasivat neitokaisia terävillä viiksenkärjillään ja kielillään. Myös Tom Selleck -mäiset kalapuikot ovat suosittuja tämän kasvomallin keskuudessa. Lampunvarjostinta muistuttava, leveä hitlermäinen harjas ja sen kapeampi hammasharjaa muistuttava versio näyttävät niin ikään tasapainoisilta pyöreissä kasvoissa.

Kulmikkaille kasvoille on tietenkin aivan omat viiksityyppinsä. Muutamat pyöreiden kasvojen mallit sopivat myös tälle kasvotyypille, kuten edellä mainittu kalapuikkotyyli ja tupsumainen hammasharja. Jykevän kulmikkaisiin piirteisiin istuvat kuitenkin parhaiten muhkeat mursunviikset ja imperialistiset sudit, joita harrastavat erityisesti saksalaiset lederhosen-miehet. Polviorsimainen harjas peittää hyvin nenänalusen ja taitaa olla yksi suomalaisten miesten suosikkimalleista. Se on helppohoitoinen tai ei tarvitse oikeastaan mitään hoitoa, mikä on hyvin havaittavissa suomalaisten miesten sotkuisista pullasudeista nenän alla. Hieman lisää tyyliä tuovat kahvamalliset, melkein Hercule Poirot -tyyppiset muotoillut limastopparit. Aivan oma lukunsa ovat sitten rekkakusien ja nahkatakkimiesten suosikkiviikset eli niin sanottu hevosenkenkämalli.

Pitkulaisten kasvojen viiksimallit ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta melkein samat kuin edellä kuvattujen kasvonpiirteiden tyypit. Kapeakasvoiselle sopivat hyvin esimerkiksi hevosenkenkäviikset ja hammasharjaa imitoiva malli. Pyramidimalli on lampunvarjostinta hieman kapeampi ja korkeampi, mikä entisestään korostaan kasvon suippoja linjoja. Tyylitietoinen valitsee helposti tunnistettavan dalimallin, jossa viiksien kärjet on nostettu kohti korvia. Täysin vastakkainen tyyppi on itämaisen kung fu -stereotyypin fu manchu -tyyli, joka edellyttäisi tarkalleen ottaen vielä vaaleita hahtuvia ja ohuita suortuvia suupielien ympärille, vaikka täysin mustat nuoratkaan eivät ole poissuljettuja.

Viiksien kasvattaminen on aina tyylivalinta. Nuoremmille viiksikarvat taitavat olla enemmänkin imagokysymys, ja niillä tahdotaan kaiketi osoittaa olevansa vähän vanhempi kuin mitä todellisuudessa onkaan. Tällaiset amis-viikset paljastavat kantajansa liiankin helposti. Harvalukuiset ja ohuen karvat eivät peitä vielä ylähuulta ja näyttävät vain huvittavilta. Toinen suomalaisten miesten suosikkityyppi on sotkuinen ja hoitamaton mursunviiksitupsu nenän alla. Voi miten nämä metsien miehet sitten rakastavatkaan noita oluen vaahdossa ja piimässä uiskentelevia risupartojaan, jotka liian pitkinä tunkevat suuhun asti. Vaan nytpä marraskuussa kukin siloposki voi ihan luvallisesti kasvattaa liinakkojouhet pärstäänsä ja todeta peilin ääressä, sopiiko aikaansaannos omaan tyyliin. Joulukuussa haivenet voi sitten raakata pois ja palata takaisin siistiin herrasmiestyyliin.

Julkaistu lauantaina 3.11.2012 klo 13:19.

Edellinen
Porraspäivät
Seuraava
Tähtishakki - osa 1