Valkoliekki

Valkosipuli eli kynsilaukka on tunnettu jo vuosituhansien ajan. Se on esiintynyt historiankirjoituksissa moneen eri otteeseen ja useissa, joskus jopa eriskummallisissa tilanteissa. Valkosipuli (Allium Sativum) on monipuolinen raaka-aine ruuanlaitossa. Keittiöstä sen löytääkin varmimmin, vaikka kansanuskomuksissa sitä kerrotaan käytetyn myös vampyyrien karkotukseen. Lääketiedekin on keksinyt valkosipulille useita käyttökohteita aina ilmavaivoista syövän hoitoon. Valkosipulista joko pitää tai sitten ei. Jotkut välttävät valkosipulilla herkuttelua, koska eivät halua sipulin tuoksun häiritsevän ympärillä olevia henkilöitä. Voimakkaat tuoksahdukset eivät leviä ilmaan pelkästään suun kautta. Valkosipuli imeytyy hiljalleen verenkiertoon ja myöhemmin tuoksu tunkeutuu kauttaaltaan ihon läpi. Tämän vuoksi suusta lemahtavaa valkosipulin tuoksua on melko turha yrittää peitellä.

Valkosipulia saa monessa eri muodossa. Kaupan hevi-osastolta voi ostaa tuoreita sipuleita ja säilykehyllystä löytää valkosipulia monella eri tavalla säilöttynä. Oma suosikkini on kotimainen Valkoliekki Original -valkosipulimurska. Sitä valmistaa kajaanilainen Valkoliekki Oy tuoreista espanjalaisista valkosipuleista. Valkoliekki sopii erinomaisesti lähes kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Yksi teelusikallinen vastaa yhtä tuoretta valkosipulin kynttä ja sitä voi käyttää tuoreen valkosipulin tavoin mausteena pataruoissa ja paistinpannulla. Valkoliekki on pakattu 175 gramman lasipurkkiin, jossa se säilyy jääkapissa käyttökertojen välillä. Ahkerana valkosipulin käyttäjänä purkki ei tosin pitkään kaapissa seiso, sillä valkosipulimurskaa tulee lisättyä vähän kaikkeen ruokaan ympäri vuoden. Vanhan kansanperinteen mukaan valkosipuli sopii hyvin myös flunssan ehkäisyyn, joten näinä nuhan ja yskän aikoina annos kynsilaukkaa on enemmän kuin paikallaan.

Julkaistu lauantaina 28.11.2009 klo 14:22 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Salasanan kalastus
Seuraava
Autioasema
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä