Toast Skagen

Toast Skagen
Kuva
Vilseskogen

Eilinen perjantai oli kesäkuun kuudes päivä ja samalla Ruotsin kansallispäivä. Naapurimaamme suureen juhlapäivään ja tietysti näin kesänkin kunniaksi sopii mainiosti maukkaaksi alkupalaksi Toast Skagen, joka taitaa olla Ruotsin yksi tunnetuimmista ruokalajeista maailmalla. Voissa paistettu tai paahdettu vaalea leipäviipale tarjoillaan majoneesipohjaisen katkaraputäytteen kera ja päälle nostetaan vielä helmeilevä mätikruunu. Leipä on saanut nimensä Tanskan Pohjois-Jyllannin aivan pohjoiskärjessä sijaitsevan Skagen-nimisen kylän mukaan. Ruoka-annoksen tosin loihti maailmalle suosittu ruotsalainen ravintoloitsija Tore Wretman (1916-2003). Hänen ansiokseen luetaan myös ruotsalaisen keittiön nykyaikainen kehitys pian toisen maailmansodan jälkeen. Samaan aikaan kun ruuan kokkaaminen kotikeittiöissä alkoi hiipua kansainvälisen pikaruokailun myötä, Wretman nosti perinteiset ruotsalaiset ruuat hienoihin ravintoloihin ja antoi niille näin aivan uudenlaisen aseman.

Toast Skagen

4 annosta
  • 4 viipaletta paahtoleipää
  • 320 g kuorittuja katkarapuja
  • 4 tl majoneesia
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 150 g siian mätiä
  • 50 g tuoretta tilliä
  • 1 sitruuna
  • voita paistamiseen

Leikkaa paahtoleipien reunat pois. Kuullota leipäviipaleet molemmilta puolilta kullanruskeiksi pienessä määrässä voita. Nosta paistetut leivät talouspaperin päälle. Jos katkaravut ovat isokokoisia, leikkaa ne pienemmiksi. Hienonna tilli. Varaa neljä hyppysellistä tilliä koristeeksi. Sekoita loput tillistä katkarapujen, majoneesin ja sinapin kanssa. Jaa seos tasaisesti neljän paahdetun leivän päälle. Muotoile mädistä neljä pyöreää palloa ja nosta ne täytteen päälle. Koristele tillillä. Leikkaa sitruuna neljään osaan ja tarjoile leipien kanssa. Ruokajuomaksi sopii raikkaan kupliva kivennäisvesi.

Julkaistu lauantaina 7.6.2014 klo 10:39 Ruokaohjeet-luokassa avainsanoilla historia, ruoka ja tapahtumat.

Edellinen
Kuuman kesän Kuluttaja
Seuraava
SkyWheel Helsinki -ajelu