Talvikauden päättäjäiset

Aamupäivällä on satanut sakeasti lunta ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Maa on jälleen valkoisena. Se ehti jo hieman harmaantua viime päivinä, kun uutta lunta ei enää satanut. Toisaalta vanha lumikaan ei juuri sulanut, koska sää on ollut melko kylmä viime viikkoina. Uusi lumi on vanhan surma. Näin vanha kansa tiesi lohduttaa niitä, jotka jo kuvittelivat kevään alkaneen. Tästä se varsinainen kevät sitten todella alkaakin ja talvelle on aika heittää hyvästit. Talvi oli lyhyt, vähäluminen ja leuto. Oikeasta pakkastalvesta ei ollut tietoa Etelä-Suomessa eikä ole ollut moneen vuoteen. Joku laskee tällaiset sääilmiöt ilmastomuutoksen tiliin, mutta mielestäni kyseessä on varsin normaali luonnon kiertokulku. Säätiloja kun on ehditty tilastoimaan vasta reilut sata vuotta. Kukaan ei osaa tarkasti sanoa, minkälainen säätila on vallinnut muutama sata vuotta sitten. Kenties silloinkin sää oli leuto tai sitten entistäkin kylmempi.

Chablis Moreau
Kuva
Alko

Talvikausi on epävirallisesti päätetty tänään. Sen tietää ainakin siitä, että kaupungilla tuli shoppailtua kevätvaatteita ja lounaspöytään oli katettu J. Moreau & Fils -viinitilan mainiotakin mainiompi Chablis Moreau. Erinomaisen lounaan kruunasi tämä sataprosenttisesti Chardonnay-rypäleistä valmistettu, kuiva, pirteähappoinen, sitruksinen, omenainen ja mineraalinen valkoviini. Juoma sopii hyvin äyriäisten, rasvaisen kalan, kalkkuna ja kanan kyytipojaksi, mutta miksipä ei myös aperitiiviksi ja sellaisenaan vaikkapa vain seurustelujuomaksi.

Nuori tynnyrintekijä Jean-Joseph Moreau perusti viinitilansa vuonna 1814 Ranskan Chablisiin, kun hän avioitui paikallisen viinituottajan tyttären kanssa. Samalla syntyi J. Moreau & Fils -viintitila, joka tuottaa korkealaatuisia viinejä vientiin jopa 80 maahan. Tila aloitti viinien viennin 1920, jolloin näistä aistikkaista juomista pääsi ensimmäisinä nauttimaan Ison-Britannian kulinaristiset viininystävät. Nykyään tila on osa Boisset SA -perhettä, joka puolestaan tuottaa laadukkaita ranskalaisia viinejä moneen makuun. Nyt naustiskeltu Chablis Moreau on kaikilla mittareilla mitattuna lähes täydellisyyttä hipova makuelämys. Vaikka lounas ei tällä kertaa sisältänytkään meren eläviä sen enempää kuin linturiistaakaan, putosi tämä herkullinen nautintoaine kurkusta alas jauhelihatäytteisten kreppien kera ilman mitään suurempia mutinoita. Ulkona riehuvasta lumituiskustakin oli vain muisto jäljellä, kun Moreaun valkoviini humallutti ajatukset tulevaan kevääseen. Antaa siis sataa vain lunta ja sitä saa tulla vaikka tupaan asti. Kevätkausi on nyt alkanut.

Julkaistu lauantaina 28.3.2009 klo 15:14 Viinit-luokassa avainsanoilla ruoka ja sää.

Edellinen
Rokkari Pietarin portilla
Seuraava
Tunnin omatunto