Ruisleipä on meille suomalaisille tuttu. Silloin tällöin ulkomailla matkaillessa alkaa tehdä mieli kotimaista rukiista leipää. Kaihon selittää kait se, ettei noissa sivistyneissä ja usein läntisissä kulttuureissa juuri rukiin perään kuuluteta. Vaalea leipä se löytyy hyvin usein eurooppalaisen ruokapöydästä. Tumma leipä ei ole outo eteläisille kanssaihmisille. Kyllähän sielläkin ruis tunnetaan ja siitä valmistetaan mitä moninaisempia herkkuja. Jotenkin vain tämä hapan ja joskus hampaissa sitkeältäkin tuntuva leipomotuote tuntuu niin suomalaiselta, tai ainakin pohjoismaalaiselta, ettei sitä heti tahdo löytää Keski-Euroopan suurista elintarvikemarketeista. Mikä onkaan sen ihanampi maku kuin revitty ruisleipä ja päällä raikasta meijerivoita.
Suklaisia ruisunelmia
torttupohja
- 200 g ruislimppua
- 200 g tummaa taloussuklaata
- 125 g sulatettua voita
täyte
- 4 liivatelehteä
- 1 appelsiini
- 4 dl kuohukermaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1½ dl hienoa sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
Rouhi leipä ja suklaa monitoimikoneella ja sekoita joukkoon jäähtynyt voisula. Ota irtopohjaisesta kakkuvuoasta pelkkä rengas ja aseta se lautaselle, josta tarjoilet tortun. Painele muruseos renkaan sisään tasaiseksi pohjaksi (jätä 1 dl seosta sivuun). Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja mausta sokereilla. Raasta pestystä appelsiinista kuori ja purista siitä mehu. Kuumenna mehu ja liuota liotetut liivatteet siihen. Sekoita kuoriraaste ja mehu vaahtoon, sekoita tasaiseksi ja kaada pohjalle. Tasoita, koristele lopulla muruseoksella ja anna jähmettyä viileässä ennen tarjoilua.