Selätä haluttomuuden haasteet - Kohti parempaa parisuhdetta

Kuva
NeONBRAND

Moni parisuhteessa elävä joutuu toteamaan jossain vaiheessa, että kiinnostus seksiin on laantunut tai että suhteessa olevan seksin määrä ei enää vastaa omia haluja. Seksuaalisuus saattaa tuntua erittäin yksityiseltä tai jopa aralta asialta, mikä puolestaan aiheuttaa välttelevää suhtautumista. "Eipähän tässä mitään" -asenteella mennään eteenpäin, kunnes paine kasvaa sietämättömäksi tai parisuhde ajautuu ongelmiin puhumattomuuden ja läheisyyden puutteen vuoksi.

Vaikka intiimistä asiasta keskustelu on haastavaa, on se samalla parisuhteen pelastusrengas. Kannattaa muistaa, että aiheen käsittely saattaa nostaa pintaan vaikeitakin tunteita, eikä peliä kannata puhaltaa poikki, jos ensimmäiset kokemukset ovat epämukavia tai johtavat väärinymmärryksiin. Harva meistä on niin harjaantunut itsensä kanssa, että osaisi ilmaista ajatuksiaan täysin neutraalisti ja aina toista arvostavalla tavalla. Tätä kohti tietysti mennään, mutta ei ehkä valon nopeudella.

Ratkaisu löytyy keskustelun kautta

Jos huomaat, että kumppanisi halut ovat hiipuneet, kannattaa sinun ensiksi tiedustella, onko havaintosi totta ja jos näin on, mikä on vetäytymisen syynä. Keskustelkaa siitä, mitä voitte asialle yhdessä tehdä ja muistakaa, että ongelma ei ole sinussa tai partnerissasi, vaan ongelma on se, etteivät halut kohtaa juuri tällä hetkellä.

Ratkaisukeinoja on yhtä monia kuin haluttomuuden aiheuttajiakin. Jos rankka elämänvaihe on vienyt seksihalut tai tehnyt halujen heräämisestä vain astetta hankalampaa, voi pari sopia ennalta rentouttavasta treffi-illasta, jolloin molemmat ehtivät virittäytyä tunnelmaan jo ajatuksen tasolla. Vastakohtainen lähestymistapa voisi olla vaikka kahden viikon seksipaasto, jonka aikana sallitaan läheisyys vain tiettyyn pisteeseen saakka.

Seksileluja vai villejä viestejä

Myös aikuisille tarkoitetut seksilelut saattavat poistaa suorituspaineita, eikä niiden käyttöä kannata lainkaan ujostella. Lelujen avulla voi kätevästi piristää esileikkiä tai sen kestoa ja oppia uutta sekä omista että kumppanin mieltymyksistä. Sekstailu eli tuhmien viestien lähettely on niin ikään leikkisä idea, joka voi auttaa luomaan ja ylläpitämään flirttailevaa ilmapiiriä. Tämä on loistoidea myös kiireisille pareille, jossa rauhallisia hetkiä löytyy harvoin.

Viettely on omalla vastuulla

Jos läheisyyttä ei enää juurikaan löydy, kannattaa syitä lähteä hakemaan ensiksi omasta itsestä ja miettiä, mitä itse kaipaa ja miten tilannetta voi omalta osaltaan parantaa. Toista on helppo syyttää kaikesta silloinkin, kun ongelman juuret piilevät omassa epävarmuudessa tai haluttomuudessa ymmärtää toisen näkökantaa. Pariterapia saattaa kuulostaa pelottavalta vaihtoehdolta, mutta tosiasiassa ammattilainen tarjoaa välineitä rakentavaan keskusteluun, jolloin väärinymmärryksistä johtuvia riitoja ei synny.

Jos haluttomuus on sen sijaan hetkellinen ongelma, joka ei ole kestänyt pitkään, voi kyse olla vain stressistä, mieltä vaivaavista huolista tai väliaikaisesta tylsistymisestä oman elämän rutiineihin. Tässä tapauksessa ratkaisua on myös helpompi lähteä etsimään joko spontaanien tai vaikkapa edellä mainittujen, ennalta suunniteltujen keinojen avulla.

Haluttomuus johdattaa hauskempiin hetkiin

Hauskuus ja leikkisyys ovat kaksi asiaa, jotka kannattaa pitää mielessä silloinkin, kun intohimo tuntuu hiipuneen. Ota haluttomuus haasteena paneutua asiaan, sillä matka kohti parempaa seksiä tuo mukanaan uusia oivalluksia sekä itsestä että kumppanista, ja tarjoaa astetta kuumempia hetkiä vuosiksi eteenpäin.