Salarakas

Perinteiset leipomomyymälät ovat kadonneet lähes tyystin kaupunkikuvasta. Siellä täällä toki vielä löytyy leipomon omia myymälöitä ja niiden lisäksi makeita herkkuja myyviä konditorioita. Leipomojen määräkin on pienentynyt viime vuosikymmeninä suuruuden ekonomiaa tavoiteltaessa ja leipurien fuusioituessa yhä suurempiin leipomoyrityksiin. Suomeen on jäänyt muutama isompi leipomo, jotka keskitetysti kattavat koko maan. Leivät leivotaan yhdessä paikassa ja sitten niitä rahdataan pitkiäkin matkoja eri puolille valtakuntaa. Kuljetuskustannukset luonnollisesti nostavat tuotteiden hintoja, mutta nehän jäävät kuluttajan maksettaviksi. Seurauksena on myös tasalaatuiset leipomotuotteet, jotka pyritään leipomaan mahdollisimman moneen makuun sopiviksi. Leivät eivät enää maistu juuri miltään.

Etsin taas viikonlopuksi hyvää leipää lähikaupasta. Hyllyt pullistelivat niitä samoja tuttuja, mauttomia muovipussiin pakattuja vehnäkyrsiä, joita saa ostaa päivästä toiseen. Vaihteeksi vilkaisin alemmille hyllyille ja löysin sieltä Salarakkaan. Pienten leipomojen tuotteet näyttävät sijaitsevan joko ylä- tai alahyllyillä, sillä silmänkorkeudelle on tietysti nostettu menekkituotteet. Käteeni tarttui 450 gramman Salarakas, joka on pienen leppävirtalaisen KE Leipä Oy -leipomon herkullinen sekaleipä. Runsaskuituinen Salarakas on osa Aromikasta Leipäsukua, johon kuuluu joukko muitakin maukkaita vuokaleipiä. Salarakas-sekaleipä maistui erinomaisen hyvältä ja kunnonkokoiset jyvät saivat leivän näyttämään täyteläiseltä. Salarakas on leipomon uutuustuote ja lienee sen verran uusi, ettei se ole ehtinyt vielä nettisivuille komeilemaan. Maistuvan Salarakkaan ainesosiin sisältyy vehnäjauhojen lisäksi auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä ja kurpitsansiemeniä. Lisäsäväyksen antavat kaurahiutaleet ja ruisjauho, joka antaa leivälle myös sen tummahkon sävyn. Salarakas oli oikein makoisa löytö ja houkuttelee maistamaan sarjan muitakin tuotteita. Leppävirtalainen KE Leipä Oy on miellyttävä ja sanoisinko maittava uusi tuttavuus.

Julkaistu Sundayna 13.5.2012 klo 17:57 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Kuvan Kevät
Seuraava
Mon Amour 100 vuotta