Panoraamakuvaus

Kävin sunnuntaina autiolla Hakaniemen torilla. Sää oli puolenpäivän aikaan vielä harmaa ja suuret pilvenhattarat kulkivat taivaalla antaen auringon paistaa vain silloin tällöin pilvenreunojen lomasta. Ilma ei siis ollut paras mahdollinen valokuvaamiseen, mutta siitäkin huolimatta ryhdyin näppäilemään kuvia harmaasta torimaisemasta. Jäin seisomaan torin itälaidalle ja melkein keskelle korttelin pituutta. Siinä seisoessani otin järjestelmällisesti valokuvan toisensa perään samalla siirtäen kuvauskulmaa niin pysty- kuin vaakasuunnassakin aloittaen vasemmalta puoleltani eli etelän suunnasta. Pystysuunnassa otin kolme valokuvaa päällekkäin siirtämällä jokaisen kuvan jälkeen kameraa vähän ylemmäs kuitenkin niin, että edellisen kuvan yläreuna näkyi seuraavan kuvan alareunassa. Sitten käännyin vajaat parikymmentä astetta oikealle pohjoiseen ja otin uuden kolmen kuvan sarjan. Tällä kertaa pidin huolen, että edellisen kuvan oikeaa reunaa jäi hieman uuden kuvan vasempaan reunaan. Tein lopulta 180 asteen käännöksen ja olin ottanut kaikkiaan 27 valokuvaa eri kohdista torimaisemaa. Kuvassa 1 olen hahmottanut kuvasarjan eri vaiheet. Olen merkinnyt eri väreillä neljä kuvaa, jotka selventävät kuvasarjan eri vaiheita.

Kuva 1. Kuvasarjan kuvaaminen

Kuvasarjani tavoitteena oli tehdä iso panoraamakuva torista (kuva 2). Panoraamakuva oli helppo tehdä Photoshop Elements -kuvankäsittelyohjelmalla, jossa on näppärä valokuvien Photomerge Panorama -yhdistelytoiminto. Elementsin versiosta 6.0 lähtien panoraaman kokoaminen on entistäkin tarkempaa, sillä yhdistely osaa sävyttää kuvat siten, ettei yhdistettyjen kuvien rajoja juurikaan huomaa. Ominaisuus on tärkeä etenkin, jos kuvasarjan eri kuvilla on erilaiset valaistusolosuhteet, kuten omassa sarjassani. Taivaalta otetuissa kuvissa on pakostakin enemmän valoisuutta kuin maanpinnasta otetuissa kuvissa. Epäsuhta johtaa eri tavoin valottuneisiin kuviin erityisesti silloin, kun käyttää kameran automatiikkaa.

Kuva 2. Valmis panoraamakuva

Panoraamakuvan kokoaminen on lähes täysin automaattista Elementsillä ja lopputulos on usein erittäin onnistunut. Panoraamaa varten tarvitaan joukko valokuvia, jotka on otettu kuvauskohteen eri kohdista. Tärkeää on ottaa kuvat limittäin, jotta panoraaman kokoaminen onnistuu. Elements liittää kuvat etsimällä niistä yhteiset, päällekkäin menevät kohdat. Kuvassa 3 on malliksi neljä valokuvaa, jotka on otettu vierekkäin ja päällekkäin. Näyttävämmän panoraaman saa, kun kuvaa kohdetta kahdessa tai useammassa kerroksessa. Lopullinen panoraama pitää nimittäin vielä viimeistellä leikkaamalla reunat, jolloin kuvan pinta-ala luonnollisesti pienenee.

Kuva 3. Kuvien yhdistely panoraamaksi

Joissakin kameroissa on panoraamakuvausta varten erillinen asetus ja uusimmissa kameroissa panoraama syntyy pyyhkäisemällä kameralla kuvauskohdetta laidasta laitaan. Tyypillisesti panoraamakuvaustoiminto löytyy manuaaliasetuksista ja esimerkiksi käyttämässäni Canon Ixus 950IS -taskukamerassa valitsemalla toimintovalitsimella ensin Manual ja sitten Stitch Assistant. Joidenkin kameroiden mukana tulee myös ohjelma, jolla kuvat yhdistetään, esimerkiksi Canonilla tämä on PhotoStitch-sovellus. Photoshop Elementsillä panoraama luodaan seuraavasti:

  1. Tallenna erilliset kuvat kiintolevylle ja käynnistä Photoshop Elements.
  2. Valitse File (Tiedosto) -valikosta New (Uusi) ja Photomerge Panorama...
  3. Valitse panoraaman asetteluksi (Layout) Auto (Automaattinen), joka yleensä tekee jo ensimmäisellä kerralla onnistuneen panoraamakuvan.
  4. Lisää liitettävät valokuvat valitsemalla Browse... (Selaa...) -painike.
  5. Käynnistä panoraamakuvan rakentaminen painamalla lopuksi OK-painiketta. Panoraaman luominen vie aikaa koneen tehosta riippuen useita minuutteja.
  6. Kun panoraama on valmis, leikkaa (Crop) kuvan reunat suoriksi ja tallenna.

Panoraamakuvaa varten kannattaa ottaa useita kuvia. Kuvien olisi hyvä myös olla mahdollisimman tasasävyisiä, jotta lopputulokseen ei jää värivääristymiä. Kun pitää vielä mielessä, että valmiin panoraamakuvan reunat täytyy leikata, niin kuvia kannattaa ottaa myös pystysuunnassa pari kolme kerrosta leikkuuvaraa varten. Onnistuneen panoraaman voi lopuksi kehystää ja ripustaa seinälle kaikkien ihasteltavaksi.

Julkaistu Mondayna 19.4.2010 klo 17:50 avainsanoilla askartelu, harrastukset, Photoshop ja valokuvaus.

Edellinen
Kaaosta kerrassaan
Seuraava
Viimeiset sukkulalennot