Ohjelmistosiivous

Päivä on tänään ollut Helsingissä ajoittain sateinen. Päivällä oli sopivasti aikaa tehdä pienimuotoinen tietokoneen siivous ja poistaa vanhoja ohjelmistoasennuksia. Koneessani oli jokunen vuosia sitten asennettu ohjelmisto, jotka yllätyksekseni eivät enää käynnistyneet. Joskus ne ovat toimineet, mutta käyttöjärjestelmä on päivittynyt sitä tahtia, että osa sovelluksista on jäänyt jälkeen. Kirjahyllystä löysin lisää ohjelmistopaketteja, joiden softia en tosin ole asentanut koneelle. Muutamat applikaatiot olivat vuodelta 1994, kuten esimerkiksi alkuperäiset Microsoftin multimediatuotteet. Nämä 16-bittiset ohjelmat eivät enää käynnistyneet uudessa 64-bittisessä Windows 10 -käyttiksessä. Kokeilin käynnistää niitä myös yhteensopivuustilassa, mutta niin vanhaa Windows-versiota ei edes löytynyt, että olisin saanut ohjelmat toimimaan. Pakkasin kiekot takaisin myyntipakkauksiinsa odottamaan parempia aikoja. Ehkä joskus vielä löydän vanhan tietokoneen, johon voin asentaa jonkun ikiaikaisen Windows-version näiden sovellusten pyörittämiseen.

Kuva
Matti Mattila

Vanhoihin ohjelmistoversioihin törmäsin myös tablettini kanssa. Lankussa pyörii Androidin 4.2.2-versio, johon ei tahdo enää saada asennettua kaikkein uusimpia applikaatioita. Käynnistin koneen muutaman kuukauden tauon jälkeen. Tahmaisen alun jälkeen koneessa odotti toistakymmentä ohjelmistopäivitystä. Näiden joukossa oli kummallinen HP Print Server Plugin, jonka Samsungin tehdas on asentanut tablettiin valmiiksi. Olen muistaakseni jo kerran aiemmin poistanut tämän sovelluksen koneesta, mutta se jatkaa ilmestymistään tuskastuttavan uskollisesti. Poistin jälleen kerran ohjelman, mutta koska se on tehdasasennus, en saanut sitä tuhottua lopullisesti. Tavalla tai toisella sain sen muutaman näppäinpainalluksen jälkeen näkymättömiin. Samalla poistin puolenkymmentä vastaavaa turhaa applikaatiota. Yritin käynnistää muutamia näistä poistolistalleni päätyneistä softista, mutta osa ilmoitti olevansa jo lakkautettu eikä siksi suostunut toimimaan. Sain siitä hyvän syyn poistaa softan koneesta.

Ohjelmistojen kehitys on niin nopeaa, että koneet ehtivät vanhentua käsiin. Jos haluaa pysyä kehityksen tahdissa mukana, pitäisi kaiketi hankkia uusi laite kerran vuodessa, kun tuntuu, ettei muutaman vuoden ikäiseen värkkiin saa enää käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Tällainen nopea kehitysvauhti sopii tietysti tehtaille. Onneksi olen usein ostanut halvimpia malleja. En tiedä, saisiko alun perin kalliimpiin malleihin parempaa palvelua, vai jäävätkö nekin yhtä lailla halpojen mallien kanssa kehityksestä jälkeen. Kovin tärkeitä tänään poistamani ohjelmistot eivät ole olleet, koska niitä ei ole tullut käytettyä vuosiin. En siis menettänyt mitään siivotessani tietokoneita vanhoista sovelluksista.

Julkaistu Wednesdayna 19.7.2017 klo 18:50 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Musiikkiohjelmiston päivitys
Seuraava
Excelin päivämäärätäyttö