No tulipa tästä nyt poru

Aikojen saatossa keksitään hauskoja sloganeita, joita kansa sitten hokee kyllästymiseen asti. Monet muistanevat takavuosien "Onks Viljoo näkyny?" hokeman tai hieman tuoreemman "Elämä on!" Luonnollisesti suurin osa tällaisista lausahduksista on peräisin televisiosta, vaikka kyllä niitä kadullakin keksitään. Uusin ehdokas kansan suuhun on sekin televisiosta tuttu. Kyseessä on SAK:n tuore mainoskampanja, jossa halutaan herätellä äänestäjiä vaaliuurnille. Järjestön huolena on jäsentensä passiivisuus ja sen myötä äänestämättä jättäminen. Siksi ajatus kehottaa jäsenistöään äänestämään eduskuntavaaleissa onkin jalo ja kannatettava. Keinot kehotukseen ovat kuitenkin olleet kyseenalaisia, sillä järjestön televisiomainos enemmänkin vihastutti kuin ihastutti kansalaisia. Mainos hyllytettiin pikavauhtia viime sunnuntaina, kun oli käynyt selväksi, ettei sitä hyväksy mikään poliittinen ryhmittymä ei sitten vasemmalta eikä ainakaan oikealta.

Kansan syvät rivit eivät ymmärtäneet mainoksen sanomaa, joka mitä ilmeisimmin irvaili työnantajan kustannuksella. Työntekijä esitettiin tuossa kohua herättäneessä pätkässä alistettuna autoritäärisen johtajan ikeen alaisena orjatyövoimana. Vastakkainasettelua ryyditettiin vielä valtavalla kattauksella, jossa pöytä notkui kaikenlaisten herkkujen alla kuin Juhana Herttuan pidoissa konsanaan. Ruuan kanssa pelehtiminen ja mässäily oli kuitenkin kansalle liikaa. Monet kadulla haastatelluista ihmisistä pitivät juuri ruuan kanssa leikkimistä vastenmielisenä ja kansan ymmärrystä aliarvioivana.

687-49
Kuva
Gettyimages

Mainos korvattiin tuota pikaa uudella. Uusi mainos kyhättiin ennätysvauhtia ja syykin on helppo selittää, sillä mainospätkä on hankittu kansainvälisestä Gettyimages-kuvapankista. Alkuperäinen filmi sijoittuu oikeussaliin, jossa syytetty on juuri saanut kuulla tuomion ja asianajaja on lohduttamassa häntä. Filmin löytää kuvapankista numerolla 687-49. Uudessa rainassa viitataan myttyyn menneeseen mainokseen aloittamalla monologi sanoilla "No tulipa tästä nyt poru!" Niinpä, järjestön huumorintajua ei ymmärtänyt kukaan ja sanoma kaikui kuuroille korville. Porupa siitä hyvinkin syntyi ja arvostelua sateli joka ilmansuunnasta. Jos tästä farssista jotain jäi kansanperinnöksi, niin hauska lausahdus kuitenkin.

Julkaistu torstaina 8.3.2007 klo 17:12 avainsanoilla markkinointi, politiikka ja vaalit.

Edellinen
Ensimmäinen kevätpäivä?
Seuraava
T-ihminen - osa 1