Maukas kastike

Jalostajan Bolognese pasta-ateria

Paikallisessa ruokamarketissa oli tarjouksena Jalostajan uutuustuotteita. Valikoimiin ovat tulleet uudet valmiit pasta-ateriat. Makuja on valittavissa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Carbonara, Bolognese ja Meetvursti. Vuonna 1936 perustettu Jalostaja tunnetaan ainakin Turun sinapista, säilykehernekeitostaan ja lihapullistaan ruskeassa kastikkeessa. Yritys perustettiin aikoinaan puutarhatuotteiden tehdasmaiseen jalostukseen, ja se aloitti toimintansa Turun Artukaisissa, josta toimintaa varten vuokrattiin jäähdyttämö. Jalostaja siirtyi vuonna 1940 Huhtamäki-konserniin, ja sotien jälkeen tuotanto laajeni kausiluonteisista puutarhatuotteista säilykkeisiin. Ruokasäilykkeiden ja sen kuuluisan hernekeiton valmistus alkoi 1950-luvun alussa ja on jatkunut aina näihin päiviin asti. Ruokatuotanto on sittemmin laajentunut yritysostoin. Jalostajakin on vaihtanut omistajaa useaan otteeseen. Kansainvälinen monialakonserni Unilever hankki Jalostajan omistukseen 1990-luvun alussa. Vuonna 2002 turkulaisyritys Oy Lunden Ab osti Jalostajan tuotemerkin ja jatkanut ruokatuotantoa myös Jalostajan brändillä.

Uutuuspasta-ateria myydään muovipussissa, joka on varmasti kätevä täyttää tehtaan tuotantolinjalla, mutta kotitaloudessa pakkaus on epäkäytännöllinen. Pussi on helppo avata repäisemällä yläreuna irti. Tuote liukuu vaivattomasti pussista lautaselle, mutta pussin pohjalle ja reunoihin jää vielä paljon syötävää, jonka joutuu kaapimaan lusikalla. Korkea pussi ja lyhyt lusikka on tähän tarkoitukseen huono yhdistelmä, ja sotku on valmis. Pussin tyhjentämiseen sopii tietysti paremmin jokin pitkävartinen kaavin, mutta sitten samalla syntyy lisää tiskiä vain yhden aterian takia. Kovin kummoisesta ateriasta ei myöskään ole kysymys, sillä pussissa on materiaalia vain 300 grammaa.

Kaikkein eniten petyin itse tuotteeseen. Esimerkiksi Bolognese-ateria on käytännössä vain mukavasti maustettua ruskeaa kastiketta. Pastaa pussissa ei ole juuri nimeksikään, ellei sitten muutamaa kierremakaronia lasketa mukaan. Jauhelihaakin sai kastikkeen seasta hakemalla hakea. Sitä oli käytetty erittäin säästeliäästi. Jalostajan uudet pasta-ateriat sopivat siis paremmin kastikkeiksi jonkin kiinteän ruoka-aineen lisukkeeksi. Mikäli haluaa vatsansa täyteen, kannattaa keittää kunnon annos pastaa ja kaataa Jalostajan pussista kastike päälle. Kastike on nimittäin erittäin herkullista ja maukasta. Tosin kastikkeeksi tämä tuote on kohtuuttoman kallis. Tarjoushinnalla 3,49 eurolla saa 300 gramman tuotteen, kun taas samalla hinnalla saa kaksi purkkia valmista Xtra-pastakastiketta kolme kertaa enemmän eli kilon verran.

Julkaistu Tuesdayna 22.8.2023 klo 13:13 avainsanoilla historia ja ruoka.

Edellinen
Uutta aikuispelaamisen maailmassa
Seuraava
Katedraali eilen tänään