Syksy on marja-aikaa ja se tietää herkullisia marjaleivonnaisia. Perinteinen puolukkapiirakka maistuu syksyn pimeinä iltoina ja viikonlopun kahvipöydässä. Piirakan pyöräyttäminen käy nopeasti vajaassa tunnissa eikä vaadi tavanomaisia aineksia kummempia tarvikkeita. Parhain piiras syntyy tietysti tuoreista puolukoista ja parhaimmalta se taitaa maistua, kun marjat on itse poimittu. Tokihan kiireinen kokki käy torilla ja ostaa tuokkosen puolukoita, kunhan ne vain ovat syystuoreita eikä mitään pakasteita.
Maittava puolukkapiirakka
8 palaapiirakkapohja
- 4 dl tuoreita puolukoita
- 1½ dl vehnäjauhoa
- 1½ dl kaurahiutaleita
- 1 dl sokeria
- 100 g leivontamargariinia
- 1 kananmuna
- 1 tl leivinjauhetta
murutaikina
- 1½ dl kaurahiutaleita
- ¾ dl sokeria
- 50 g leivontamargariinia
- 1 tl vanilliinisokeria
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aloita piirakkapohjan valmistus sulattamalla margariini. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita kananmuna, ½ dl sokeria, kaurahiutaleet ja vehnäjauho-leivinjauheseos sulatetun margariinin joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Voitele halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuoka. Levitä piirakkapohjan taikina painellen vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle puolukat ja päälle loput eli ½ dl sokeria. Sekoita kaikki murutaikinan ainekset keskenään ja levitä puolukoiden päälle. Paista uunin alatasolla noin puoli tuntia. Tarjoile vaniljakastikkeen ja vastakeitetyn kahvin kera.