Lomakauden päättäjäiset

Kaikki päättyy aikanaan ja niin käy myös kesälomalle. Hellettä on riittänyt useiksi päiviksi Etelä-Suomessa. Joidenkin mielestä Helsingissä tosin tuulee aina, joten varsinaisia hellepäiviä ei pääkaupunkiseudulla ole ehtinyt kertyä montaakaan. Olipa helteitä sitten ollut tai ei, kesä on onnistunut kaikin puolin erinomaisesti. Tänä vuonna ei tullut tehtyä mitään pitkää ulkomaanmatkaa kuten on ollut tapana aikaisempina vuosina. Välivuosi oli oikeastaan jo paikallaan, sillä viimeiset viisi-kuusi kesälomavuotta on tullut vietettyä reissun päällä. Matkusteleminen on mukavaa etenkin sitten, kun on päässyt perille. Matkan järjestäminen sen sijaan on työlästä ja stressaavaa, kun pitää miettiä kaikenlaisia asioita matkaa varten.

Säät ovat suosineet kesälomaa heinäkuussa. Toivottavasti kauniit ilmat jatkuvat vielä elokuun puolelle, koskapa monilla alkaa kesäloma vasta silloin. Auttamattoman lyhyt tämä Suomen suvi kaiken kaikkiaan on. Juuri kun on päässyt kesän makuun, alkavat tiedotusvälineet jo alustaa syyskautta. Kuka esittelee syksyn uutuuselokuvia, kuka puolestaan muistuttaa koulujen alkamisesta repputarjouksin. Kalenteria kun vilkaisee, ei voi muuta kuin todeta, että syksyhän se sieltä tulla tupsahtaa taas kuin Manulle illallinen.

Kuva
Alko

Kesälomakausi on mukava päättää hyvän ruuan ja vielä paremman viinin kanssa. Tämän viikonlopun lounaaksi tuli valittua kesäsesongin ulkopuolelta ehkä hieman erikoisempi ateriavaihtoehto. Lautaselle oli katettu nimittäin kaalilaatikkoa. Täytyy kyllä oikeastaan kehua, että maittavaa oli tuo perisuomalainen perinneruoka etenkin, kun sen ryyditti basilikalla ja kunnon lorauksella Tabascoa. Maukas lounas huuhdeltiin kurkusta alas kuivalla Château de Respide -valkoviinillä, joka on raikkaan hapokas, hedelmäinen, limettinen, mineraalinen ja ryhdikäs viini, ja siis oikein sopiva kasvisruuan, kuten juuri kaalilaatikon kanssa. Tämä puolittain sémillion- ja sauvignon-rypäleistä valmistettu viini on erinomainen valinta myös äyriäisruokien ja vähärasvaisten kala-annosten kanssa.

Viini tuotetaan Ranskassa 15 hehtaarin tarhassa Garonnejoen rannalla Gravesissa Bordeaux’n kaupungista etelään, jossa maaperä on soraa ja hiekkaa. Château de Respide kuuluu Gravesin alueen vanhimpiin viinilinnoihin. Linna rakennettiin 1600-luvulla luutnantti De la Reynielle, joka palveli Aurinkokuningasta eli Ludvig XIV:ttä. Nykyinen omistaja herra Bonnet peri tilan 1952. Itse linnarakennus myytiin vuonna 1973. Mainion viinin ja maukkaan ruuan taustalla soi tunnelmallinen Rodgers & Hammersteinin musikaali South Pacific. Tällaisissa tunnelmissa oli erittäin haikeaa jättää jäähyväiset kesälomakaudelle, vaikka Suomen kesää jatkuu vielä ainakin vähintään kuukauden ajan.

Julkaistu lauantaina 1.8.2009 klo 15:54 Viinit-luokassa.

Edellinen
Näytön kalibrointi
Seuraava
Ostoskokemuksia