Liiketoiminnan trendit 2021 - verkottunut yrittäjyys ja työ

Miltä näyttävät liiketoiminnan trendit vuonna 2021 Suomessa? Globaalit trendit ovat tulleet myös Suomeen, ja toisaalta teknologiaan panostavassa Suomessa luodaan ja kehitetään työelämän ja yrittäjyyden trendejä. Tässä artikkelissa kerrotaan, millaiset trendit ohjaavat tätä vuotta. Lue muun muassa chat-palveluista ja boteista, työn hajaantumisesta sekä cleantechista, jossa Suomi haluaa olla maailman ykkösmaa.

Diginomadit viittaavat pian tavallisiin tietotyöläisiin

Monet ovat kuulleet diginomadeista, henkilöistä, jotka usein matkustavat ja elävät unelmakohteissa ympäri maailman tehden samalla töitä. Heille riittää, kun saatavilla on tarpeeksi hyvin toimiva nettiyhteys, sillä tietokone kulkee aina mukana. Pandemian yksi merkittävimpiä muutoksia yritystoimintaan ja työelämään on ollut siirtyminen etätyöhön. Jos etätöitä tehtiin aiemmin silloin tällöin ja sitä pidettiin parempien työpaikkojen etuoikeutena, ovat etätyöt tällä hetkellä merkittävä työnteon tapa pakon johdosta.

Kuva
Firmbee

Nyt kun useampi on kokenut, millaista työn tekeminen etänä voi parhaimmillaan olla, ovat tietotyöläisten ajatukset siirtyneet lähemmäksi digitaalisia nomadeja. Pohditaan, onko tarvetta asua enää isossa kaupungissa tai voisiko asua useammassa paikassa. Tämä muutos asettaa paineita liiketoiminnalle, sillä yritysten on pohdittava uudelleen paitsi toimistojen merkitys, myös aito ryhmäytyminen ja innovoinnin jatkuminen yrityksen sisällä.

Tulot koostuvat useista lähteistä - työ hajaantuu

Työ ja työelämä on murroksessa. Perinteisiin työaikoihin sidottu työ ei ole enää vuosiin ollut oletus työmaailmassa, mutta edelleen suurin osa toimii vain yhden työnantajan palveluksessa. Pidämme usein vakaudesta ja turvasta, jota yksi kokoaikainen työpaikka on meille antanut. Nykyaikana yhä useampi organisaatio tilaa kuitenkin tuotteita ja palveluita useammalta palveluntarjoajalta, jolloin työ väistämättä pirstaloituu osa-aikaisiin työtehtäviin. Osa näkee tilanteen haasteena, kun taas yrittäjähenkisille ihmisille useat projektit oman ydinosaamisen parissa ovat heille parasta sisältöä työpäiviin.

Kevytyrittäjät ovat hyödyntäneet tätä rakoa, sillä joustava kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuksia freelancereille tarjota omaa osaamista usealle yritykselle ja organisaatiolle. Mikäli olet kiinnostunut lisätuloista tai haluat kokeilla siipiä yrittäjänä, FREE! Kevytyrittäjä tarjoaa erilaisia palveluita yrittäjille. FREEn avulla voit kokeilla omaa liikeideaa tai myydä omaa osaamista päivätyön ohella.

Chat-palvelut ja botit ovat yhä parempia apureita liiketoiminnassa

Erilaiset chat-palvelut ovat tulleet jäädäkseen niin B2B kuin B2C puolella. Oikeiden asiakaspalvelijoiden lisäksi chatbottien käyttö on voimistunut viime vuosina. Niitä käyttävät niin pankit, tavaratalot kuin lentoyhtiöt. Chatbotilla viitataan tietokoneohjelmaan, joka pyrkii mahdollisimman hyvään vuoropuheluun ihmisen kanssa. Botti voi toimia monella tavalla. Yksinkertaisempi versio botista antaa asiakkaalle useampia vaihtoehtoja, joista yhden valitsemalla botti antaa valmiin vastauksen. Monipuolisemmat botit ymmärtävät kirjoitettua tekstiä niin kauan, kun se sisältää olennaisia avainsanoja koneen kannalta.

Miten botit vaikuttavat liiketoimintaan ja mitä trendejä on nähtävissä? Chatbotit ja tekoäly liittyvät saumattomasti yhteen. Chatbotit kehittyvät huimaa vauhtia tekoälyn kehittyessä yhä paremmaksi. Toimivalla botilla voidaan paitsi säästää resursseja asiakaspalvelusta, myös keskittyä hoitamaan hankalimpia asiakastilanteita ajan kanssa. Vaikka bottien käyttöönotto ja omaksuminen usein tuottaa osalle työntekijöistä ja asiakkaista haasteita, yhä suurempi osa on tyytyväinen bottien antamaan apuun. Tämän vuoden aikana uskotaankin, että chatbotit näkyvät asiakkaille selkeämmin. Pidempi prosessi on ihmisten luottamuksen synnyttäminen botteihin, mikä väistämättä vie aikaa.

Julkaistu torstaina 21.1.2021 klo 19:36.

Edellinen
Tähtien sodan arkistot IV-VI
Seuraava
Kasino-opas suomalaisille pelaajille