Lainavertailu kannattaa

Erilaiset lainat ovat merkittävä osa tavallisten kuluttajien taloutta ja niitä haetaan eri muodoissa moneen tarpeeseen. Kaikille lainoille ominaista on niihin sisältyvät kustannukset ja muut ehdot, mutta näiden yksityiskohdissa voi olla huomattaviakin eroja. Sen takia lainavertailu kannattaa tehdä aina ennen lainanhakua, jotta hakija löytäisi itselleen edullisimman vaihtoehdon.

Kuva
JESHOOTS.COM

Lainojen vertailu oli vielä muutama vuosia sitten hankalaa ja työlästä, kun lainatarjous piti pyytää erikseen jokaiselta lainantarjoajalta. Jokaisella pankilla ja rahoitusyhtiöllä oli omat käytäntönsä, mikä teki tarjousten vertailusta vaikeaa.

Netti on tarjonnut tähänkin helpottavia ratkaisuja, sillä lainavertailua voi suorittaa nykyään helposti ja nopeasti verkossa. Se ei sido lainanhakijaa mihinkään, vaan lainavertailun avulla eri tarjouksia voi vertailla rauhassa neutraalisti ja puolueettomasti. Vertaile lainat aina ennen lainapäätöstä, jotta löydät itsellesi sopivimman lainan.

Lainavertailu voi säästää suuria summia

Lainat sisältävät käytännössä aina erilaisia ehtoja ja yksityiskohtia, jotka lainanhakijan tulee tietää läpikotaisin ennen lainapäätöksen tekoa. Monet tiedostavat lainoihin liittyvä korot ja lainanlyhennykset, mutta ne sisältävät usein myös muitakin kuluja, jotka ilman lainavertailua saattaa jäädä vähemmälle huomiolle. Sen lisäksi lainassa pitää ottaa huomioon takaisinmaksuaika, sillä se vaihtelee esimerkiksi kulutusluotoissa tyypillisesti 1-15 vuotta.

Lainaehtoihin kannattaakin tutustua huolella ja lainavertailu on tähän tarkoitukseen hyödyllinen työkalu. Netistä löytyvät lainavertailusivustot pyrkivä tarjoamaan kattavaa tietoa eri lainavaihtoehdoista ja lainavertailun tulokset perustuvat ennalta annettuihin tietoihin. Tarjoukset ovat siis räätälöityjä, jolloin lainanhakija saa hyödyllistä tietoa markkinoilta omaan tilanteeseensa.

Lainavertailu auttaa lainanhakijaa vertailemaan lainan eri ehtoja ja kustannuksia, minkä avulla edullisin laina löytyy helpoiten. Prosessi voi yllättää hakijaa, sillä alun perin edulliselta vaikuttava laina voi olla muita vastaavia vaihtoehtoja huomattavastikin kalliimpi. Näin ollen lainavertailu voi tuoda lainan kustannuksissa merkittäviä säästöjä.

Suosi luotettavia lainavertailusivustoja

Lainavertailu on hyödyllistä, kun se tarjoaa nopeasti ja luotettavasti lainavaihtoehtoihin liittyvää tietoa. Sen tulee tarjota ajanmukaisinta tietoa lainoista ja tarjouksen laatijoiden tulee olla luotettavia toimijoita. Asiakaspalvelu on hyvä olla suomeksi, jotta lainanhakija saa tarvittaessa lisäapua tilanteeseensa ja tarvittavat vastaukset kysymyksiinsä.

Kuva
Bruce Mars

Lainavertailusivuston luotettavuuden voi tarkistaa sivuston kommenteista, joita vanhat asiakkaat ovat kirjoittaneet. Hyvämaineiset lainavertailusivustot käyttävät mielellään esimerkiksi Trustpilot-palvelua, jossa asiakkaat saavat vapaasti arvioida ja kommentoida yrityksen tuotteita ja palveluita toisille käyttäjille. Arvioinnit antavat arvokasta tietoa vertailupalvelusta, koska siinä kuuluu asiakaskokemuksen syvä rintaääni. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten lainavertailusivustot vastaavat annettuihin palautteisiin.

Yhteishakija voi sujuvoittaa lainahakua

Lainavertailua voi tehdä monella tapaa, eikä sitä tarvitse tehdä edes yksin. Lainaa voi saada yhdessä kumppanikin kanssa ja yhteishakijana voi toimia esimerkiksi oma vanhempi, puoliso tai ystävä. Yhteishakijaksi kelpaa periaatteessa kuka tahansa hakijan lähipiiristä, kunhan vaaditut ehdot täyttyvät. Pankkeja kiinnostaa usein yhteishakijan taloudellinen vakaus, joka voi helpottaa lainan saamisessa.

Jos hakemuksessa on mainittu kahden ihmisen tulot, voi lainamahdollisuudet parantua ja se voi tarjota lainalle hyvät ehdot. Silloin kuitenkin pitää muistaa, että molemmat osapuolet ovat vastuussa lainan hoidosta ja jos toinen ei voi maksaa lainasummaa takaisin, vastuu maksamisesta siirtyy yhteishakijalle.

Jos lainoja on kertynyt useampi kappale, voi niitä harkita yhdistettäväksi yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämä on hyödyllistä, jos yhden suuremman lainan kustannukset ovat matalammat kuin usean pienemmän lainan kulut. Yhdistelmälainan hyvät puolet ovat, että siinä maksetaan vain yhtä lainaa takaisin, jolloin takaisinmaksu on usein helpompaa ja selkeämpää. Siinä on mahdollista saada myös edullisempi korko ja pidempi takaisinmaksuaika, mutta tilanteet vaihtelevat toki tapauskohtaisesti.

Julkaistu Fridayna 27.8.2021 klo 17:54 avainsanalla talous.

Edellinen
Aakkosista parhaat
Seuraava
Sammy - Ikämiehiä ja robotteja