Lähestyvät kuntavaalit

Syksyn merkit ovat ilmassa vaikka kuinka yrittäisi uskotella itselleen kesän jatkuvan. Ilmanala on tänään Helsingissä ollut alkusyksylle tyypillisesti hieman viileähkö. Aurinko paistaa tähän vuodenaikaan jo matalalta ja alkaa luoda yhä piteneviä varjoja. Päivällä tunsin orastavaa syksyn ilmapiiriä raikkaassa ulkoilmassa kävellessäni. Syksyn läheisyys näkyy muillakin mittareilla. Poliitikot ovat kaivautuneet kesäkoloistaan ja avanneet retorisen arkkunsa muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen. Avausten sävy muistuttaa populismia ja politiikan yksiin markkinointikikkoihin lukeutuen valavat niin sanotusti bensaa liekeille. Yksi jos toinenkin on heittänyt ilmaan kärkkään puheenaiheen, kuten nyt esimerkiksi viime päivien kiivaana käyvän vanhushoitolain ja kohta ikuisuudelta tuntuvan eurokriisin.

Kuva
Adrian Clark

Debattien avauksille on johdonmukainen selitys. Muutaman kuukauden kuluttua on kunnallisvaalit ja äänestäjien kosiskelu on täydessä vauhdissa. Monet ovat kyllästyneet eurokriisiin ja sen paikallaan junnaaviin kiemuroihin. Siksi estradille heitetäänkin nyt aivan uusia puheenaiheita eikä niiden sävyssäkään pihtailla. Kuntavaalien läheisyys panee poliitikot puhumaan kieli keskellä suuta. Tänään ollaan puolesta ja huomenna taas vastaan. Kukin äänestäjäryhmä saa siis mieleisensä vastauksen. Puolueet käyvät kohtapuoliin tosi toimin raivokkaaseen taistoon suurimman puolueen paikasta ja kunnallishallinnon vallasta. Populismin parhaita paloja saadaan myös pian nähdä ja lukea, kun kunnallisvaaliehdokkaiden mainokset ilmestyvät katukuvaan ja medioihin. Odottaa vain sopii, että joku keksii koko kansaa syleileväksi vaalisloganikseen "Paremman elämän puolesta."

Kunnallisvaalit toimitetaan sunnuntaina 28. lokakuuta. Ennakkoon pääsee äänestämään kotimaassa 17.-23. ja ulkomailla 17.-20. lokakuuta.

Julkaistu maanantaina 20.8.2012 klo 19:08 avainsanalla vaalit.

Edellinen
Lego ja sormusten herra
Seuraava
Twitter Bootstrap 2.1