Kaikki maailman rahat

Jean Paul Getty (1892-1976) oli aikanaan maailman rikkain mies. Öljyteollisuudella ällistyttävän vaurautensa kartuttanut pohatta oli kuitenkin sairaalloisen saita. Eräs tunnettu erikoisuus löytyi hänen kotitalostaan Sutton Place -kartanosta, jonne itara porho oli asennuttanut vieraita varten kolikkopuhelimen. Nuukailusta ei säästynyt edes Gettyn oma poika John Paul Getty Jr. (1932-2003), joka sai isältään laskun päivällistarjoilusta kotonaan. Joku viisas on joskus sanonut, ettei raha tee onnelliseksi. Näin varmaan oli asiain laita Gettynkin perheessä, joka sai kokea rikkauden kirot heinäkuussa vuonna 1973. Gettyn pojanpoika, vasta 16-vuotias John Paul Getty III (1956-2011) siepattiin Roomassa lunnaiden toivossa. Italialainen rikollisryhmä kaappasi pojan ja vaati vauraalta perheeltä 17 miljoonan dollarin lunnaita. Pojan isä pyysi tietysti ensin omalta isältään, upporikkaalta isoisältä lunnasrahoja, mutta tämä kieltäytyi maksamasta mitään. Getty perusteli kieltäytymistään sillä, että pian kaikki hänen 14 lastenlastaan ovat vaarassa vastaavanlaiseen sieppaukseen.

Kaappaus eskaloitui muutaman kuukauden kuluttua marraskuussa 1973. Perhe sai uuden lunnasvaatimuksen, jota tällä kertaa ryyditettiin lähettämällä vaatimuskirjeen mukana siepatun pojan toinen korva ja hiuskiehkura. Tässä vaiheessa isoisä lopulta suostui maksamaa nyt kolmeen miljoonaan dollariin pudonneesta vaatimuksesta 2,2 miljoonaa, koska tämä oli suurin verovähennyskelpoinen summa. Loput 800 000 dollaria hän lainasi pojalleen neljän prosentin vuotuisella korolla. Kidnappaus kesti osapuilleen viisi kuukautta, ja John Paul Getty III vapautettiin joulukuun puolivälissä vuonna 1973 pian lunnaiden maksamisen jälkeen. Nuoren Getty-pojan elämän voidaan sanoa suistuneen raiteiltaan sieppauksen johdosta. Hänestä tuli alkoholisti ja huumeidenkäyttäjä. Vuonna 1981 Getty nautti kohtalokkaan huumecocktailin, joka vaurioitti hänen maksansa ja aiheutti verenkiertohäiriön aivoissa. Loppuelämänsä eli noin kaksikymmentä vuotta hän sinnitteli neliraajahalvaantuneena ja lähes sokeana kuollen 54-vuotiaana vuonna 2011.

Ensi joulukuussa elokuvateattereihin tulee elokuva All the Money in the World. Leffan on ohjannut Ridley Scott, ja se kertoo Gettyn sieppauksesta. Elokuvan trailerin perusteella luvassa on mielenkiintoinen ja jopa jännittävä, tositapahtumiin pohjautuva leffa. Näyttelijäkaartikin on ihan kelvollinen, joten eiköhän tiedossa ole kelpo kuvaus sinänsä ikävästä tapahtumasta.

Julkaistu perjantaina 15.9.2017 klo 18:03 Elokuvat-luokassa avainsanoilla elokuvat ja historia.

Edellinen
Sääaseman korjauksen jälkipeli
Seuraava
Habitare-messut