Joululaulujen aika

Kuva
Gundula Vogel

Vuoden pimein aika on ohitettu, ja matkaamme jälleen kohti valoa. Ennen kevättä vietetään joulu, uusivuosi ja pimeähkö talvi, mutta lupaus paremmasta on tiedossa. Jouluun liittyvät monet perinteet ja tietysti joululaulut. Yksi tunnetuimmista joululauluista on "Jouluyö, juhlayö". Se on poikkeuksellisen kaunis ja tunnelmallinen laulu, joka on juurtunut syvälle suomalaisten sydämiin. Laulun alkuperästä on eri versioita, mutta yleisin niistä kertoo sen säveltäjäksi saksalaisen urkurin Franz Gruberin (1787-1863). Sanat kauniiseen lauluun on kirjoittanut oman runonsa pohjalta saksalainen pappi Joseph Mohr (1792-1848). Tämä nykyään perinteinen joululaulu esitettiin ensi kerran Oberndorfin jouluyön messussa vuonna 1818.

Laulun voima piilee sen sanoituksessa, joka kuvaa jouluyön lumoa ja merkitystä kristillisessä perinteessä. Sanat avaavat kuvitteellisen ikkunan jouluyöhön, jolloin "lapsi tuhannen valon loistossa nukkuu." Tämä viittaa tietysti Jeesus-lapsen syntymään Betlehemissä. Laulu maalailee kauniisti ja herkästi hetkeä, jolloin maailma sai lahjaksi pelastajan. Sävellys on itsessään vahva ja tunteikas. Musiikki kuljettaa kuulijan mukanaan jouluyön mystiseen tunnelmaan. Laulun nousut ja laskut, voimakkaat kohokohdat ja hiljaiset hetket ovat kuin taidokas maalaus, joka herättää tunteita ja nostaa tunnelman korkeuksiin.

"Jouluyö, juhlayö" on erityinen myös siksi, että se usein esitetään solistin voimin. Laulun voima syntyy yhdestä äänestä, joka kantaa mukanaan koko laulun sanoman ja tunteen. Solistin ääni nousee korkeuksiin laulun huipentavissa kohdissa, ja taitava esittäjä pystyy välittämään kuulijoilleen jouluyön taian. Laulu on saanut lukemattomia tulkintoja eri aikoina ja eri esittäjiltä. Jokainen esitys tuo mukanaan oman ainutlaatuisen sävynsä ja tulkintansa, mutta sanoma säilyy aina samana: jouluyö on erityinen, täynnä rauhaa ja toivoa.

"Jouluyö, juhlayö" on klassikko, joka yhdistää sukupolvet ja luo siltaa menneen ja nykyhetken välille. Se on laulu, jonka äärellä voimme pysähtyä hetkeksi ja antaa sen kauneuden ja merkityksen koskettaa sydämiämme. Se on kuin joululahja, joka muistuttaa meitä joulun todellisesta hengestä ja antaa meille mahdollisuuden jakaa hetki yhdessä rakkaidemme kanssa. Jouluyön taianomainen tunnelma ja laulun voima tekevät siitä aina ajankohtaisen ja tervetulleen vieraan joulun juhlahetkiin.

Julkaistu lauantaina 23.12.2023 klo 14:49 avainsanoilla historia, musiikki ja tapahtumat.

Edellinen
Viihdykettä ajanvietteeksi
Seuraava
Vuosilukuhaasteen 2023 ratkaisuja