Jouluherkkujen jälkeen

Joulu on taas takanapäin. Luvallinen yösyöntikin päättyi, sillä vanhan tavan mukaan jouluna saa syödä yölläkin. Pöydät varmasti notkuivat kaikenlaista hyvää ja erityisesti jouluruokia. Pyhien ruokalistalla on laatikoita ja rosollia sekä tietysti kinkku. Perinteisesti pöytään katetaan porkkalaatikko, perunalaatikko, maksalaatikko ja lanttulaatikko, josta eräissä maakunnissa käytetään nimitystä räätikkälaatikko tai räätikkäloora. Ei sovi unohtaa myöskään makaronilaatikkoa, joka tehdään jouluksi tyypillisesti ilman lihaa. Lipeäkala on sekin joulun perinneruoka valkokastikkeineen. Juomaksi käy kotikalja ja monenlaiset muut juomat, kuten nuoremmille aivan tavallinen maito. Viini on hiljalleen yleistymässä joulujuomien jaloon joukkoon. Punaviini ja sen johdannainen glögi ovatkin hyvin tavanomaisia joulupöydässä.

Perinteiset jouluherkut ovat kuitenkin menettämässä hiljalleen suosiotaan. Nykyaikaiset ihmiset ovat varmasti kaikki päässeet maistelemaan näitä perinneruokia, mutta muiden maiden gastronomiset tuulahdukset tuntuvat vievän voiton. Joulukinkun voi helposti korvata kinkkupitsalla. Makaronilaatikkokin muuttaa muotoaan ja saattaa löytyä joulupöydästä lasagnena. Aivan nuorimmaiset arvostavat arkipäiväisempiä sapuskoja, kuten perunamuusia ja lihapullia. Nämä maistuvat usein myös jouluna ja niinpä vanhemmat saavatkin nauttia keskenään perinteisistä herkuista. Jouluruokien valmistaminen perinteisin menoin on aikaa vievää ja työlästä. Monet turvautuvatkin teollisiin eineksiin, joita on helppo yksinkertaisesti vain lämmittää. Einekset myös onnistuvat aina, ja aikaakin jää muille joulun askareilla, joita yleensä sitten riittääkin väsymiseen asti. Usean päivän mässäily on nyt onneksi päättynyt ja taas on aika palata arkirytmiin.

Julkaistu torstaina 27.12.2007 klo 17:57 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Viides ja viimeinen
Seuraava
Perjantaipulma 52/2007