Hakaniemi 2048

Tulevaisuuden Hakaniemi saattaa näyttää aivan toisenlaiselta kuin tänään. Helsinki ei poikkea muista Suomen kaupungeista mitä tulee rakennusten korkeuteen. Hiljainen sääntö maassamme näyttää olevan enintään kahdeksan kerroksiset talot. Tonttipulasta valitetaan tuon tuostakin, ja silti pääkaupungin keskustaan rakennetaan yhä muutaman kerroksen korkuisia taloja. Turussa sen sijaan sääntö kuuluu olevan vieläkin erikoisempi. Siellä ei nimittäin talojen korkeus saa ylittää Tuomiokirkon korkeutta. Tämä sääntö kuulunee urbaanilegendojen joukkoon, mutta kannattaa muistaa, että kaikissa jutuissa on totta toinen puoli. Tämän päivän Hakaniemi näyttää kaukaa katsottuna matalalta kyläpahaselta. Oheisen kuvan otin tänään Hakaniemen sillalta kauniin keväisen auringonpaisteen vallitessa ja sinitaivaan ollessa pilvetön.

Hakaniemi 2008
Kuva
Matti Mattila

Hakaniemi voisi kuitenkin joidenkin vuosikymmenten jälkeen näyttää suurkaupungilta. Tein tämän kuvamanipulaation edellisestä kuvasta kloonaamalla rakennukset muutamia kymmeniä kerroksia korkeammiksi. Futuristinen kuva antaa viitteitä tulevaisuuden Hakaniemestä. Kaupunginosan rakennukset voisivat hyvinkin olla 50-kerroksisia, kuten nämä talot vuoden 2048 Hakaniemestä osoittavat.

Hakaniemi 2048?
Kuva
Matti Mattila

Helsinki saisi taivaanraapijoillaan suurkaupungin kuvan. Pilvenpiirtäjät myös sopivat suomalaiseen maastoon, sillä peruskalliotamme eivät maanjäristykset juurikaan vaivaa. Täällä Pohjolan perukoilla ovat pyörremyrskyt ja hyökyaallotkin niin ikään harvinaisia, joten kaupungin olisi jo korkea aika ryhtyä rohkeasti hyödyntämään rajatonta vertikaalisuuntaa ylös korkeuksiin. Näyttää kuitenkin siltä, että mörököllimäinen kansamme haluaa elää yhä pimeämmässä ja kaikelta piilossa rakentamalla Helsinkiä aina vaan syvemmälle maan alle. Tulevaisuuden Hakaniemeä odotellessa voi sitä ihailla vaikka sitten vain valokuvissa.

Julkaistu Saturdayna 26.4.2008 klo 16:25 avainsanoilla arkkitehtuuri, kaupunki ja valokuvaus.

Edellinen
Perjantaipulma 17/2008
Seuraava
Poptaidetta Photoshopilla