GIF-generaattori

Internetin yksi käytetyimmistä kuvaformaateista Graphics Interchange Format eli lyhyesti vain GIF syntyi kolmisenkymmentä vuotta sitten vuonna 1987. GIF-kuvaformaatin esitteli aikoinaan legendaarinen CompuServe-nettiyhtiö, jonka palveluksia itsekin käytin 1980-luvun lopussa ennen kuin maailmanlaajuinen Internet löi läpi. Noihin aikoihin verkkoon oltiin yhteydessä pääasiallisesti modeemilla, jonka liikennöintinopeus ei päätä huimannut. Modeemien nopeudet kylläkin kasvoivat vuosi vuodelta, mutta nettikäytössä ne olivat tuskastuttavan hitaita, mikäli sattui lataamaan jotain isokokoista materiaalia, kuten kuvia. Videoista ei vielä tiedetty 1980-luvun nettikäyttäjien keskuudessa, mutta se ei tarkoittanut sitä, etteikö liikkuvaa kuvaa tai paremminkin animaatioita olisi ollut tarjolla.

Tiukkaan pakatut GIF-kuvat olivat oiva ratkaisu hitaassa nettiliikenteessä. Pakkaamisen lisäksi GIF-kuvat käyttivät ainoastaan 8 bittiä pikseliä kohden, mikä pienensi kuvatiedoston kokoa entisestään väriskaalan rajoittuessa enintään 256 eri väriin. Kuvia saattoi siis näyttää alkuaikojen nettisivuilla eikä vähäiset bittimäärät haitanneet, sillä tuon ajan tavalliset näytönohjaimet ja näytöt eivät olisi pystyneet näyttämään mitään tarkempaa. GIF-kuvien toinen ominaisuus on animointi. Yhteen kuvatiedostoon voidaan tallentaa useita ruutuja, joita peräkkäin toistamalla saadaan aikaan liikkuva kuva eli animaatio. Sittemmin netin kuvaformaatit ovat kehittyneet vauhdilla ja tarkkuudet ja väriavaruudet ovat kasvaneet nykyisiin valokuvantarkkoihin mittoihin. GIF-kuvat eivät ole muun kuvankäsittelyn myötä kadonneet, vaan ovat sitkeästi säilyttäneet asemansa yhtenä käytetyimmistä netin kuvaformaateista.

Oikeastaan GIF-kuvat ovat viime aikoina alkaneet elää uutta kukoistuskautta. Verkosta löytyy yhä useammin nopeasti kyhättyjä GIF-animaatioita, jotka on tehty itse asiassa jostakin alkuperäisestä videosta. Animaatiot ovat karkeita ja niiden värit hailakoita, mutta juuri tämä askeettisuus taitaa kiehtoa netin käyttäjiä ja kuvien tekijöitä. GIF-animaation tekeminen ei ole vaikeaa etenkään, jos käytettävissä on tosiaan jokin valmis videopätkä. Animaatiotyökaluja löytyy netistä useita ja yksi helppokäyttöisimmistä on Gifs.com-sivusto. Animaation tekemiseen ei tarvita muuta kuin videoleikkeen osoite YouTube-kanavalla, jonka jälkeen GIF-kuva onkin sitten valmis. Kuvaan voi vielä lisätä tekstiä ja sen voi asettaa haluamaansa kohtaan ruutua. Tein kokeeksi Andorra la Vellan kaupungista ottamastani videosta GIF-animaation, jonka tekemiseen meni muutama minuutti. Valmiin työn voi lopuksi jakaa netissä kaiken maailman hämmästeltäväksi.

Julkaistu sunnuntaina 30.8.2015 klo 14:39 Sivustot-luokassa avainsanoilla historia, Internet ja videot.

Edellinen
Anopin ja sikarin ero
Seuraava
Sibelius-festivaali