Fazerin Geisha on tuttu tuote kaikille meille makeanystäville. Perinteikkään, vuonna 1962 syntyneen Geisha-suklaapatukan rinnalle on tullut monenlaisia brändiä täydentäviä uutuustuotteita kuten konvehteja, keksejä ja jopa jäätelö. Geishan televisiomainos on niin ikään tuttu. Mainospätkä toistuu telkussa tasaisin väliajoin, ja jälleen viikonloppuna satuin avaamaan töllöttimen, kun ruudussa pyöri jo tutuksi tullut kaupallinen tiedote. Olen vuosien saatossa pannut merkille mainoksen taustalla soivan kauniin musiikin, joka herättää itämaisia mielikuvia ja vie ajatukset kuin pakosta Japaniin ihan niin kuin mainoksentekijä on tarkoittanutkin. Geishahan mielletään juuri japanilaiseksi käsitteeksi. Sana geisha on japania ja tarkoittaa taiteilijaa muodostuen sanoista gei ja sha, jotka puolestaan tarkoittavat taitoa ja osaavaa henkilöä.
Viime viikonloppuna päätin vihdoin selvittää Geisha-mainoksen taustalla soivan musiikin alkuperän. Vastaus löytyi nopeasti ja muutaman minuutin kuluttua jo kuuntelin kaunista kappaletta netistä. Mainoksen taustamusiikkina soi kappale nimeltä SongoKu ja sen on säveltänyt englantilainen muusikko Anthony Phillips ja japanilaissyntyinen, nyttemmin Iso-Britanniassa asuva muusikkorumpali ja perkussionisti Joji Hirota. Hieno sävellys löytyy kaksikon vuonna 1997 julkaisemalta albumilta Time & Tide. Levyn alaotsikkona on televisiomusiikkia vuosilta 1992-1997. Albumin kappaleita voi kuulla englantilaisen Survival-televisio-ohjelman eri jaksoissa. Survival on vuonna 1961 alkanut luontodokumentteja esittelevä sarja, jonka useisiin jaksoihin Phillips ja Hirota ovat säveltäneet musiikin. Levyllä on lukuisia eri maanosiin sovitettuja upeita sävellyksiä, joista SongoKu itämaisella tunnelmallaan vie kuulijan nousevan auringon maahan. Kappaleessa kuultavaa kiinalaista huilua soittaa Guo Yue. Monitaitoinen Phillips itse soittaa levyllä koskettimia, kitaroita ja muita instrumentteja. Hirota puolestaan soittaa mm. lyömäsoittimia ja myös huiluja.
Vuonna 1951 syntynyt muusikko Anthony Phillips tunnetaan myös legendaarisen Genesis-yhtyeen yhtenä perustajajäsenenä. Phillips jätti bändin kuitenkin kahden älppärin jälkeen jo vuonna 1970 podettuaan ramppikuumetta, minkä seurauksena lavaesiintymiset eivät enää tahtoneet sujua. Sittemmin menestynyt muusikko on säveltänyt huomattavan määrän musiikkia ja julkaissut kymmeniä levyjä. Saatuani selville ihastuttavan kappaleen aloin luonnollisesti heti etsiä sitä suosituista suoratoistopalveluista. Harmikseni Spotifystä kappaletta ei löytynyt tai sitten tilaukseni taso ei riittänyt biisin soittamiseen. Levy kyllä näytti olevan palvelussa, mutta suurin osan sen kappaleista oli disabloitu. Myöskään Deezer-musiikkipalvelusta en kyseistä kappaletta löytänyt enkä tosin levyäkään. Tämänkin palvelun suppeaan valikoimaan lienee syynä käyttäjätilini olemattomat oikeudet. Amazonista löytyi kolmen CD-levyn kokoelma Missing Links I-III, joka julkaistiin vuonna 2011. Kokoelma sisältää himoitsemani Time & Tide -älppärin sekä aiemmin ilmestyneet Finger Paint ja The Sky Road -levytykset. Kokoelman hinta oli noin 35 euroa, mutta päätin etsiä netistä halvempaa myyjää. CDON-verkkokaupassa kokoelma maksoi noin 25 euroa, mutta kaikkein halvimmalla sain sen artistin eli Phillipsin omilta kotisivuilta. Muusikko myy valikoituja levyjään omassa verkkokaupassaan, josta tilasin edellä mainitsemani Time & Tide -levyn noin 12 eurolla postikuluineen. Pieni salapoliisityöni päättyi lopulta hienoon löydökseen ja tavattoman fantastiseen musiikkielämykseen.
Missing Links Volume Three: Time & Tide
Anthony Phillips
- Amazonas
- Peruvian Plains
- Manatee Garden
- Turtle Race
- Indio Wedding
- Underwater Forest
- Fiesta del Charangos
- Slow Hand Sloth
- River Chase
- Sacred Kingdom
- African Dream
- Bedouin Train
- Sandstorm
- Kalahari March
- SongoKu
- Schuan Journey
- Slow Boat To China
- Back In The Land Of Dragons
- Shadow Puppet
- Sea Jewel
- End Theme For Five
- Minnow Dance
- Sunken Galleons
- Haunting The Dark Sea
- Time And Tide
- Okavanga
- Under Desert Stars
- Lost In A Desert Night
- Blue Lagoons