Foscam R4 -valvontakamera - osa 2

Saksasta tilaamani uusi Foscam R4 -valvontakamera saapui palttiarallaa viikon kuluttua viime viikon tiistaina. Vielä samana iltana aloin säätää kameraa käyttökuntoon. Useiden hyödyttömien tuntien aikana aloin tullaa siihen johtopäätökseen, että uutuustuote R4 on vielä vähän keskeneräinen. Kameran asetuksia säädetään joko selaimella tai älypuhelimeen asennettavalla applikaatiolla. Älypuhelinsovellus on lähinnä kameran käyttöön tarkoitettu eikä sillä voi määritellä kaikkia tarvittavia asetuksia. En päässyt kunnolla käsiksi asetuksiin, sillä kameraa ei voi käyttää suositulla Chrome-selaimella eikä vanhalla tutulla Internet Explorer -selaimella. Chrome oli liian uusi kameran softalle kun taas IE hyytyi jo käynnistysvaiheessa. Microsoftin uusi Edge-selainkaan ei saanut otetta kameraan. Chromella pystyi sentään säätämään osan kameran asetuksista, mutta iso osa toiminnoista uupui. Käyttöohjeesta luin kaikenlaisista mielenkiintoisista ominaisuuksista, joita Foscamista löytyy, mutta nyt ne olivat ulottumattomissani.

Foscam R4

Puoli yhden aikaan yöllä päädyin lopulta pakkaamaan kameran takaisin laatikkoonsa. Olin päättänyt palauttaa vempeleen takaisin Saksaan ja vielä samana yönä kirjoitinkin sähköpostilla valituksen myyjälle. Seuraavana aamuna sain myyjältä yhteydenoton. Sähköpostissa suositeltiin kokeilemaan muita selaimia kuin Chrome, joka ei toistaiseksi sovellu kameran ylläpitoon. Rohkaisevan vastauksen myötä päätin antaa kameralle vielä yhden mahdollisuuden. Illalla asensin tietokoneeseeni Firefox-selaimen, joka oli yksi valmistajan suosittelemista selaimista. Kuinka ollakaan Firefox osoittautui oikeaksi valinnaksi. Otettuani yhteyden kameraan selain ilmoitti heti kättelyssä haluavansa asentaa koneeseen liitännäisen kameran ohjaamista varten. Tein työtä käskettyä ja asensin koneeseen vaaditun lisäpalikan. Asennuksen jälkeen käynnistin selaimen ja kytkeydyin kameraan uudemman kerran. Nyt selain kysyi, tosin melko huomaamattomasti, luotanko liitännäiseen, johon vastasin myöntävästi, ja niin pääsin uuteen kameraani käsiksi täysin valtuuksin. Firefoxin varoitus oli jäädä huomaamatta, mutta onneksi satuin vilkaisemaan yläriville ja näin pääsin eteenpäin. Tarkemmin kun myöhemmin luin Chromen sisäänkirjautumissivulla ollutta viestiä, todettiin siinä melko suoraan, ettei ohjelmisto toimi kaikilta osiltaan uusimmissa Chromen versioissa.

Foscam R4

Foscam R4 osoittautui lopulta juuri niin monipuoliseksi IP-kameraksi kuin sitä oli mainostettukin. Kamerasta löytyy todella paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, joista osa toisaalta taitaa jäädä käyttämättä. Uskomattoman pieneen purkkiin on saatu mahdutettua uskomattoman paljon toimintoja. Selaimella pystyy hallitsemaan kameraa täysin, kunhan vain on oikea selain ja sen oikea versio. R4 välittää kuvaa joko Ethernet-kaapelia pitkin tai langattomasti. Ainostaan jatkuva sähkövirran syöttö vaatii vielä kaapelointia, mutta senkin voi järjestää huomaamattomaksi, mikäli kameran asentaa pysyvämpään paikkaan. Laitteen mukana tulee asennusteline, jolla sen voi kiinnittää esimerkiksi seinään. Kokeilin käytellä kameraa myös älypuhelimella. Applikaatio toimii moitteettomasti ja jopa hälyttää, kun kamera havaitsee liikettä tai ääntä valvottavassa tilassa. Älypuhelinsovelluksen ainoa huono puoli on sen ahnas virrankulutus. Applikaatio nimittäin syö akkua ällistyttävällä vauhdilla ja kuumentaa siinä samassa koko puhelimen. Muutaman päivän kuluttua poistin sovelluksen puhelimestani ja päätin odotella uudempaa ja kehittyneempää versiota, jos sellainen joskus tulee. Vaikka ensimmäiset kokemukset R4-valvontakamerasta olivatkin ristiriitaiset, olin lopulta tyytyväinen hankintaan. Kuvan neljän megapikselin tarkkuus on yhtä juhlaa.

Tekniset tiedot

Merkki
Foscam
Malli
R4
Resoluutio
2560 x 1440 (4 megapikseliä)
Vähimmäisvalaistus
0 lux (infrapunavalaistuksessa)
Katselukulma pystysuunnassa
75º
Katselukulma vaakasuunnassa
95º
Panorointi ja kallistus pystysuunnassa
300º
Panorointi ja kallistus vaakasuunnassa
100º
Yönäkö
8 metriä
Ethernet
RJ45
Langaton verkko
IEEE 802.11/b/g/n
Langaton salaus
WEP, WPA, WPA2
Muistikortti
max 128 Gt MicroSD
Videoformaatti
H.264
Koko
74 x 74 x 119 mm (pituus x leveys x korkeus)
Virrankulutus
5V / 2 A, alle 6 W
  • Kaksi konfiguroitavaa kuvavirtaa
  • Liikkeentunnistus
  • Sähköposti- ja FTP-hälytys
  • Ajastettu tallennus
  • UPnP-tuki
  • Sisäänrakennettu DDNS-palvelin
  • Kaksisuuntainen audio
  • Sisäänrakennettu mikrofoni
  • Sisäänrakennettu kaiutin

Julkaistu torstaina 7.7.2016 klo 14:27 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Foscam R4 -valvontakamera - osa 1
Seuraava
Museomatka Tukholmaan - osa 1