Energian säästäminen ei tunnu olevan oikein suosiossa. Energiaa tulisi kuitenkin säästää, sillä monet energian tuottamiseen tarvittavat energiavarat ovat vähitellen ehtymässä tai niiden käyttöönotto tulee yhä vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Talven tullessa tiedotusvälineet kertaavat päivästä toiseen, että sähkön hintaa pitäisi nostaa. Kesää kohden alkaa puolestaan uutisointi polttoaineiden ja erityisesti bensiinin hinnankorotuksista. Korotuksista ei voida välttyä tulevaisuudessa ellei energian kulutustottumuksiin tai teknologiaan tule huomattavia muutoksia. Uusia kuluttajaryhmiä syntyy joka päivä lisää. Länsimaiden näkökulmasta katsottuna kehitysmaat ovat kehittymässä ja näin liittymässä energian suurkuluttajien kerhoon.
Oman sähkölaskunsa loppusumman suuruuden voi kukin päättää itse. Muuttamalla kulutustottumuksiaan sähkölaskuaan voi pienentää helposti. Parvekkeella tai terassilla ei tarvita infrapunalämmitintä vaan lämmin vaatetus. Saunankin voi lämmittää vain joka toinen päivä tai vain kerran pari viikossa. Valaistus on yksi helpoimpia säästökohteita. Vanhat hehkulamput kannattaa viimeistään nyt vaihtaa energiansäästölampuiksi. Sitä mukaa kuin hehkulamput palavat loppuun tulisi niiden tilalle ruuvata uudenlainen säästölamppu. Energiansäästölamppujen valinnassakin kannattaa olla tarkkana sillä niiden valovirta eli luumen on erilainen eritehoisilla lampuilla. Valovirran yksikköä kutsutaan SI-järjestelmässä luumeniksi (lm), jota näkee kirjoitettavan myös lyhyemmässä muodossa eli lumen.
Valovirta ilmaisee, kuinka paljon valoa valonlähde antaa. Valovirtaan eli luumeniin liittyy myös luksi (lx), joka ilmaisee valaistusvoimakkuuden SI-järjestelmässä. Valaistusvoimakkuus on luksin suuruinen, kun yhden neliömetrin pintaan saapuu yhden luumenin suuruinen valovirta, siis 1 lx = 1 lm/m². Esimerkiksi jos 60 watin hehkulampun valovirta on 730 luumenia, on 11 watin energiasäästölampun vastaava luku vain 600 luumenia. Lamppu tuntuu siis himmeämmältä. Valovirran määrä riippuu lampusta ja sen valmistajasta. Erään valmistajan 15 watin energiansäästölampun valovirta on 900 luumenia, ja se taas antaa valoa vielä hieman enemmän kuin jokin 60 watin hehkulamppu. Energiasäästölamppuja ostaessaan kannattaakin siis vertailla luumeneita ja unohtaa wattiluvut.