Däniken on oikeassa

Erich von Däniken: Olen oikeassa!

Sveitsiläinen tieteiskirjailija Erich von Däniken on aikoinaan ollut kiistelty hahmo. Nykyään 88-vuotias kirjailija tuli tunnetuksi jo 1960-luvulla julkaistuaan ensimmäiset kirjansa, jotka käsittelevät vaihtoehtoisia maailmanhistorian tapahtumakulkuja. Dänikenin mielestä monet kansallistarustoissa ja jopa Raamatussa kuvatut eriskummalliset tapahtumat kertovat itse asiassa avaruuden muukalaisten vierailuista Maassa. Tiede ja muu tutkimus oli julkaissut jo tuohon aikaan järkeenkäyvät selitykset esimerkiksi Egyptin pyramidien synnystä ja muista lähes selittämättömistä tapauksista.

Däniken sen sijaan toi aivan uudenlaisen näkökulman tapahtumiin. Luonnollisesti kirjailija joutui pian tiedemaailman hampaisiin, mutta nämä arvostelut vain satoivat miehen laariin kirittäen kirjojen myyntiä entisestään. Erich von Dänikenistä tuli nopeasti kysytty puhuja erilaisiin tilaisuuksiin, joissa hän saattoi esitellä näkemyksiään. Arvosteluista hän viis veisasi, ja aina häneltä sai terävän vastauksen kysymyksiin, joilla vastustajat yrittävät vesittää hänen teorioitaan.

Vuonna 1978 ilmestyi Dänikenin teos Olen oikeassa! Kirja sisältää kokoelman Dänikenille esitettyjä kysymyksiä ja hänen spontaaneja vastauksiaan. Kirjan sisältö pohjautuu eri maissa järjestettyjen tilaisuuksien nauhoituksiin. Teoksen ilmestymisen aikoihin Däniken oli jo tunnettu vaihtoehtokirjailija, jonka teoriat saivat aikaan toisinaan kiihkeitäkin keskustelutuokioita. Usein yleisön joukosta esitetyt väitteet koskettelivat Dänikenin teorioiden kriittisiä kohtia, kun taas monesti luettu oli ymmärretty väärin tekstin vaikeaselkoisuuden vuoksi. Kirjassa Däniken käy yleisönsä kanssa dialogia ja saa vastailla samoihin kysymyksiin yhä uudestaan.

Kirjan live-henkisyys on ajoittain hauskaa luettavaa etenkin silloin, kun kirjailija vastaa näsäviisaasti. Kaikkiin kysymyksiin tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä, eikä tunnettu teoreetikko jää oikeastaan koskaan sanattomaksi. Mikäli on kiinnostunut Erich von Dänikenin ajatusmaailmasta, tämä teos voi olla tutustumisen arvoinen. Vaikka kirjan ilmestymisestä on kulunut jo 45 vuotta, ovat siinä käsitellyt aiheet yhä relevantteja. Joskin tiede on vuosikymmenten aikana kehittynyt ja selitykset sen myötä.

von Däniken, Erich

Olen oikeassa!

ISBN
9512615088
Kustantaja
Kirjayhtymä

Julkaistu keskiviikkona 2.8.2023 klo 16:37 Kirjat-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Vastaus kysymykseen
Seuraava
Verovapaat kasinot