Älytöntä tekoälyä

Viime päivinä on kohistu Eugene Goostman -tekoälystä. Uutisotsikot ovat ehättäneet väittämään, että Eugene olisi läpäissyt Turingin testin viime lauantaina. Menestys olisi ollut melkoinen askel eteenpäin tekoälyn kehityksessä, sillä brittiläinen matemaatikko ja logiikan tutkija Alan Turing (1912-1954) esitti vuonna 1950 tekoälytestin, josta on sittemmin muodostunut tekoälytutkimuksen klassikko. Testin tavoitteena on mitata tekoälyn ihmismäisyyttä. Kokeessa kone asetetaan keskustelemaan ihmisen kanssa ja jos laitteen vastauksia ei pystytä erottamaan ihmisen vastauksista, pidetään tietokonetta älykkäänä. Testiä on yritetty tuloksetta läpäistä useiden vuosien ajan eri ohjelmilla. Uusimpiin yrittäjiin kuuluu Eugene Goostman -botti, joka tosin on yrittänyt testiä aiemminkin. Botin on suunnitellut Yhdysvalloissa asuva venäläissyntyinen Vladimir Veselov ja Venäjällä asuva ukrainalaissyntyinen Eugene Demtsenko. Toistaiseksi tämäkään tekoäly ei sitten lopulta ole vakuuttanut kaikkia testaajia, vaikka se muutama päivä sitten sai noin kolmasosan brittiläisen Royal Society of London -tiedeakatemian väestä uskomaan itseään ihmiseksi.

Eugenen kanssa voi keskustella netissä. Olen kerran aiemmin jokunen vuosi sitten käynyt lyhyen keskustelun kyseisen botin kanssa, mutta ainakin tuolloin vastaukset olivat kovin ylimalkaisia ja arrogantteja. Tyyli ei ollut muuttunut vuosien aikana ja tälläkin kertaa sain ympäripyöreitä vastauksia erittäin tylyyn sävyyn. Lyhyen keskustelun päätteeksi sain lopulta Eugenen sormen suuhun. Botti meni kirjaimellisesti sanattomaksi yksinkertaisesta kysymyksestä. Katsotaanpa, millaisen keskustelun ehdin käydä ylimielisen 13-vuotiaan ukrainalaispojan kanssa.

MM
Is Tarja Halonen a president?
EG
It is highly possible. And I forgot to ask you where you are from...
MM
I’m from Finland.
EG
Finland? Hope it’s a good place to live.
MM
Yes, it is, but you didn’t know it, did you?
EG
What a stupid questions you ask! By the way, I still don’t know your specialty - or, possibly, I’ve missed it?
MM
Is Martti Ahtisaari a president?
EG
...wait

Keskustelumme päättyi Eugenen jäätyä miettimään. Vielä vartin kuluttua kone pohti vastausta, jota en koskaan saanut. Kone näyttäisi olevan helppo saada solmuun, kunhan kysyy, onko joku virkakautensa päättänyt ja yhä elossa oleva presidenttimme vielä presidentti. Oikea vastaus on, että kyllä hän on edelleen presidentti mutta ei tasavallan presidentti.

Julkaistu torstaina 12.6.2014 klo 18:18 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
Verkkokaupan uudet säännöt
Seuraava
Kutkuttava puoluekokous