Pohjolan kesä on, kuten tiedämme, suhteellisen lyhyt. Kalenterista kun katsoo, niin kesäkuukausia on noin kolme eli kesäkuusta elokuuhun. Heinäkuun puolivälissä, jonka viikko sitten ohitimme, eletään almanakan aikajanan mukaan keskikesää. Kesään kuuluvat tietysti myös marjat, kuten hillat, puolukat ja mustikat. Mustikoista valmistuu puolestaan jokaisen kesän herkkupiirakka. Mustikkapiirakan pyöräyttäminen ei ole vaikeaa eikä työlästä, mikäli noudattaa Marttojen keittokirjan reseptiä. Ainekset löytyvät varmasti pienemmästäkin ruokakomerosta ja ehkä myös kesämökiltä.
Äidin piimäpiirakka
- 4 dl piimää
- 1 dl juoksevaa margariinia
- 3 dl sokeria
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 dl grahamjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
Pinnalle
- mustikoita tai muita marjoja
Sekoita kaikki ainekset, paitsi marjat, keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle marjoja. Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.
- Resepti
- Marttaliitto ry: Martat Keittokirja - innostu ja onnistu keittiössä (Gummerus 2019)