Aamiainen keskellä päivää

Donovan, Jennifer: Brunssi

Nukuin tänään niin makeasti, että heräsin vasta puoli yksitoista. Aamutoimien jälkeen siirryin tavanmukaisesti aamiaispöytään. Näin myöhään aamupäivällä ei oikeastaan enää saisi puhua aamiaisesta vaan paremminkin brunssista. Aamiaisentapainen kevyt lounas on saanut nimekseen brunssi. Sana on alun perin englantia ja kirjoitetaan muodossa brunch. Tämä sana on puolestaan muodostettu yhdistämällä kaksi sanaa breakfast (aamiainen) ja lunch (lounas). Aamiaista tarkoittavasta sanasta on yksinkertaisesti otettu alkuosa (br-) ja lounaasta on saatu sitten loput (-unch). Brunssi tunnetaan laajalti. Se on kirvoittanut lukuisia keittokirjoja, joista yksi herkullisimmista on Brunssi, jonka on kirjoittanut Jennifer Donovan.

Kuva
annedn

Brunssi eli lounasaamiainen on tyypillinen viikonlopun myöhäinen aamiainen, joka on yhdistetty keveään lounaaseen. Ateria voi olla hyvin kirjava. Donovan luettelee kirjassaan makeita herkkuja, munaruokia, juustoista ja kasviksista koottuja annoksia sekä tietysti monenmoisia leipiä ja torttuja. Brunssin loihtiminen ei ole vaikeaa. Pieni mielikuvitus, keittiökaapeissa olevat tarvikkeet ja nälkä riittävät maittavan annoksen valmistamiseen. Olen poiminut Open Source Food -sivuston vapaasti käytettävien reseptien arkistosta houkuttelevan helppojen pannukakkujen ohjeen. Alkuperäinen resepti on julkaistu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä nimimerkillä annedn.

Helpot pannukakut

2-3 annosta
  • 1 kkp vehnäjauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • ¼ tl suolaa
  • 1 kkp maitoa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl kasvisöljyä
  • 1-2 tl vanilja-aromia

maustamiseen

  • vaahterasiirappia tai hunajaa
  • tomusokeria

Lämmitä paistinpannu miedolla lämmöllä, jotta lämpö jakautuu tasaisesti koko pannun pinta-alalle eikä polta pannukakkuja keskeltä. Taikinan valmistamiseen tarvitset kaksi kulhoa ja haarukan. Sekoita tasaisesti kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa muna, maito, öljy ja vanilja-aromi. Yhdistä munamaitoseos hitaasti jauhoseokseen ja sekoita haarukalla samaan aikaan. Kun pannukakkutaikina on pehmeää, voit aloittaa paistamisen. Paista pannukakkuja molemmilta puolilta noin minuutti tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Mausta valmiit pannukakut vaahterasiirapilla tai hunajalla ja ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile tuoreiden hedelmien, viipaloitujen mansikoiden, persikoiden, mustikoiden, omenien ja banaanien kanssa.

Julkaistu sunnuntaina 4.1.2009 klo 11:49 Ruokaohjeet-luokassa avainsanoilla kirjat ja ruoka.

Edellinen
Title trick using InDesign
Seuraava
Lumipyry Napapiirillä