Vanha kannettava tietokoneeni oli maannut jouten jo jonkin aikaa. Kesälomalla tartuin vihdoin työhön ja siivosin vähän paikkoja. Samalla sai kyytiä vanha läppäri, joka päätyi nettihuutokauppaan. Ennen myyntiä pistin koneen kuitenkin kuntoon tulevaa uutta omistajaa varten tyhjentämällä sen kiintolevyn perusteellisesti ja asentamalla koneeseen uuden Windows 10 -käyttöjärjestelmän. Kiintolevyn tyhjennys ei ole aivan yksinkertainen toimenpide. Pelkkä tiedostojen deletointi eli poistaminen ei käytännössä tee juuri oikein yhtään mitään vielä. Formatointi eli alustuskaan ei tee selvää jälkeä kiintolevyn sisällöstä. Tarvitsin siis järeämmät keinot luotettavasti ja turvallisesti tyhjentää levy. Paras tapa suojata tietojaan on poistaa vanha kiintolevy ja asentaa sen tilalle uusi, mutta aivan näin pitkälle en ollut valmis menemään vanhan tietokoneen kanssa, vaikka uusi SSD-levy olisikin tehnyt siitä todella käyttökelpoisen vehkeen.
Aloitin kannettavan koneen siivoamisen siirtymällä laitteen BIOS-asetuksiin. Sieltä löytyi Security-osiosta tarpeellinen työkalu eli Disk Sanitizer. Nimensä mukaisesti Disk Sanitizer sanitoi eli siivoaa kiintolevyn puhtaaksi. Valittavana on kolme eri vaihtoehtoa. Fast eli nopea toiminto tyhjentää levyn kirjoittamalla sen täyteen nollia. Toinen eli Optimum-vaihtoehto sisältää kolme kirjoituskierrosta. Kolmannessa eli Custom-vaihtoehdossa käyttäjä voi itse määritellä kirjoitettavien kierrosten määrän. Valitsin optimaalisen Optimum-vaihtoehdon, jonka suoritus valmistajan mukaan kestää 40 gigatavuisella kiintolevyllä noin kolmisen tuntia. Optimaalinen sanitointitoimenpide kirjoittaa kiintolevylle kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla kiintolevy täytetään nollilla, toisella kierroksella levy täyttyy ykkösistä ja kolmannella kirjoituskerralla ykkösiä ja nollia kirjoitetaan levylle satunnaisesti ja samalla varmistetaan, että toimenpide onnistui. Vertailun vuoksi voisi mainita, että Yhdysvaltojen puolustusministeriö vaatii vähintään viisi sanitointikierrosta, mutta tavallisessa kotikäytössä Optimum- ja jopa Fast-vaihtoehto riittää. Sanitoinnin jälkeen levyltä on valmistajan mukaan erittäin vaikeaa enää palauttaa tietoja edistyneemmilläkään välineillä. Tosin aivan mahdotonta tietojen palautus tämänkään jälkeen ei välttämättä ole.
Käynnistin 80 gigatavuisen kiintolevyn sanitoinnin sattumalta tasan kello yksitoista aamupäivällä. Muutaman prosentin kuluttua laskeskelin, että valmista pitäisi tulla noin kolmessa ja puolessa tunnissa. Jätin koneen touhuamaan yksikseen ja lähdin kaupungille. Palattuani puhdistustyö oli edistynyt jo hyvän matkaa ja nopea tarkistus prosenttilukemasta vahvisti, että arvioimani reilun kolmen tunnin operaatio piti jotakuinkin paikkansa. Puhdistusoperaatio päättyi tasan puoli kolme iltapäivällä. Valmista tuli tarkalleen kolmen ja puolen tunnin kuluttua, kuten olin arvioinutkin. Kiintolevy oli nyt putipuhdas ja valmiina käyttöjärjestelmän asentamista varten. Eilen perjantaina olikin sitten tällä erää viimeinen päivä asentaa Windows 10 ilmaiseksi. Tähän olin tosin varautunut ja valmistautunut. Käyttiksen asennus meni vanhasta tottumuksesta, sillä olen kesän aikana asennellut kymppiversion päivityksiä useampaan koneeseen. Uusin Windows-versio teki vanhasta kannettavasta koneesta rahtusen käyttökelpoisemman ja nopeamman, joten seuraava omistaja saa tästä vielä kelpo laitteen käyttöönsä.