Takkuileva päivitys

Kuva
Matti Mattila

Kotikoneeseeni oli asentunut Windows-käyttöjärjestelmän uusin päivitys tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Herätettyäni koneen horrostilasta eilen illalla odotti siellä kehotus käynnistää laite uudelleen päivityksen viimeistelemiseksi. Tein työtä käskettyä, mutta sain yllätyksekseni havaita, että päivitysoperaatio epäonnistui. Käynnistin päivityksen uudelleen, ja kone alkoi ladata asennuspakettia. Tulollaan oli Windows 10 Fall Creators Update versionumerolla 1709. Laitteeni hyytyi ja alkoi tahmata. Spotifyn musiikkivirtaus katkesi ja Yle Areena pysähtyi. Ajattelin, että jopa oli melkoinen lataus. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että verkkoyhteys oli kovilla. Kaista oli täydessä käytössä eikä verkossani liikkunut samaan aikaan mitään muuta kuin massiivinen Windows-päivityspaketti.

Yritin nettiyhteyteni ahtaudesta huolimatta katsella videoita ja kuunnella musiikkia. Se osoittautui pian virheeksi, sillä päivityksen asennus epäonnistui toistamiseen. Käynnistin koneen varmuuden vuoksi uudelleen tarkoituksenani aloittaa päivitys puhtaalta pöydältä. Jätin koneen asentamaan päivitystä, jonka lataamiseen meni todella pitkä aika. Itse asennus vei sekin melkoisesti aikaa. Kone käynnistyi asennuksen aikana uudelleen kolme kertaa. Asennus onnistui kolmannella yrittämällä, mutta kello lähenteli jo puolta yötä, joten jätin uutuuksien tutkiskelun seuraavaan päivään. Tänään aamulla panin merkille, että tietokone ei enää ollutkaan horrostilassa vaan oli sammunut kokonaan. Arvelin sammumisen johtuneen päivityksestä. Vasta alkuillasta pääsin vihdoin selvittämään, mitä kaikkien niiden tuntien aikana koneeseen oli asentunut. Ensimmäiseksi havaitsin, että kuvaruutuni värit olivat vääristyneet. Seuraavaksi havaitsin, että äänet olivat melkein kadonneet. Ääni kuului kuin jostakin syvästä luolanonkalosta. Tuskastuin, sillä edessä taisi olla iso korjausremontti käyttöjärjestelmäpäivityksen jäljiltä.

Käynnistin ensi töikseni SoundBlaster-äänikorttini ohjauspaneelin. Henkilökohtainen kustomoitu profiilini ei ollut käytössä, mikä selitti kadonneet äänet. Asetin räätälöimäni asetusprofiilin käyttöön ja äänet palasivat kuin taikaiskusta. Arvelin, että kuvaruudun värit olivat samaan tapaan kadonneet väriprofiilin vaihduttua. Spyderin ohjauspaneeli vahvisti epäilykseni. Kuvaruudun väriprofiili oli palautunut johonkin oletusasetukseen, mutta vaihdettuani sen tilalle kalibroimani profiilin palautuivat värit ennalleen. Huokaisin helpotuksesta, sillä edessä ei tainnut sittenkään olla suurta korjausremonttia. Lähes kaikki asetukset olivat palautuneet oletusarvoihinsa, joten jouduin jonkun verran niitä palauttelemaan. Selaimeni kustomoidut asetukset olivat niin ikään nollautuneet, mutta sain selaimen pienen ponnistelun jälkeen toimimaan. Outlook-sähköpostiohjelma sen sijaan kaatui joka kerta, kun yritin käynnistää sitä. Hieman jo huolestuin, sillä olen kerran joutunut korjaamaan Outlookin tietokannan, eikä operaatio ollut kovin yksinkertainen ja vei paljon aikaa. Outlookin kaatuminen johtui Nortonin roskapostisuodattimen lisäosasta, jonka yhteensopivuus oli päivityksen myötä kadonnut. Jätin lisäosan toistaiseksi pois käytöstä saadakseni sähköpostiohjelman käyntiin. Kaiken kaikkiaan Windowsin versio 1709 tuotti jonkun verran harmaita hiuksia, sillä asennus ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Kone käy nyt kuitenkin ja toivottavasti ongelmia ei ilmaannu enempää.

Julkaistu torstaina 23.11.2017 klo 19:17 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Vinksin vonksin - osa 1
Seuraava
Helpot joulupiparit