Melkein kesäkauden avajaiset

Lämmin ja aurinkoinen sää on hellinyt tänään Helsingissä vapun viettoa. Lähes kesäisiä lämpölukemia näyttänyt lämpömittari osoitti keskustassa viidentoista asteen lämpöä, mikä on perin harvinaista toukokuun ensimmäisenä päivänä. Muistan vain yhden lähes vastaavan vapun vuodelta 1998, jolloin oli samanlainen melkein kesäinen vappupäivä. Enimmäkseen säätila on ollut kelvollinen vappuna, mutta lämpötila on pysytellyt tyypillisesti lähellä nollaa, vaikka aurinko taivaalta on paistellutkin. Erään toisen vapun muistan myös hyvin. Silloin taivaalta satoi räntää ja jääkylmää vettä kierrellessäni Töölöntorin tuntumassa. Harvoin näin upeista keleistä pääsee nauttimaan tähän vuodenaikaan.

Työväen vappu Helsingin Kansalaistorilla 2016
Kuva
Matti Mattila

Vappu toistui Helsingissä tutun kaavan mukaan. Senaatintorille oli jälleen kerääntynyt Jeesus-marssi niin kuin monena vuonna aiemminkin. Jäin hetkeksi torille kuuntelemaan tuhansien muiden kansalaisten tavoin, kun Timo Soini piti kristillisen vappupuheen lavalla. Puhe ei ollut lainkaan huono, mutta poliitikon puhumana en voinut välttyä yhdistämästä sitä ainakin osittain populismiin. Vappukävelyni kulki niin ikään tuttua reittiä ensin Senaatintorilta Espalle ja sieltä Mannerheimintielle, jossa piipahdin Kansalaistorille kuuntelemaan trubaduurin lauluesitystä Helsingin työväen vapputapahtumassa. Käännyin takaisin keskustaan päin, mutta päätin muuttaa reittiä, kun kymmenet poliisiautot ajoivat hälytys päällä kohti Aleksia. Vappukulkue lähti liikkeelle kohti Hakaniemeä. Kymmenet ja taas kymmenet poliisiautot saattelivat kulkuetta jumittaen keskustan liikenteen hetkeksi. Kulkue pääsi perille ja poliisit kerääntyivät Hakaniemen torille välipalalle juuri, kun olin ylittämässä toriaukiota. En ole ennen moista poliisisaattuetta nähnyt, mutta näinä levottomina aikoina ei näköjään mitään jätetä sattuman varaan.

Aukeilla paikoilla aurinko lämmitti jo melkein hiostavasti. Varjoisilla osuuksilla sen sijaan tuntui edelleen kevään viileys. Kesäinen vappupäivä on tänään ollut jo melkein kuin kesäkauden avajaiset. Toivoa vain sopii, että tällaiset säät jatkuvat tästä eteenpäin läpi koko kesän aina myöhäiseen syksyyn asti.

Julkaistu sunnuntaina 1.5.2016 klo 16:46 avainsanoilla sää ja tapahtumat.

Edellinen
Open365
Seuraava
Alix Senator - Verikotkat