Kevätjuhlan kahvit

Kohta on taas suvivirren aika. Koululaiset ja opiskelijat päättävät koulutyönsä pääosin huomenna lauantaina. Koulun päättyminen tietää myös kevätjuhlia ja lakkiaisia monissa kodeissa. Useille opiskelijoille huominen päätöspäivä tietää pitkän, vuosien mittaisen koulutusrupeaman päättymistä ja toivottavasti työelämään siirtymistä. Toisille lakkiaispäivä on välietappi, josta jatketaan toivon mukaan opiskelemaan elämässä eteenpäin. Kotona sen sijaan keskitytään huomisiin juhlallisuuksiin ja tuleviin vieraisiin. Kevätjuhliin liittyy yleensä ruokailu tavalla tai toisella sekä tietysti kahvitilaisuus kahveineen ja suuhunpantavineen. Mikäli kestitystä ei ole tilattu pitopalvelusta, järjestänee kodin emäntä ja isäntä tarjottavat herkut omasta takaa. Usein tässä vaiheessa herää kysymys, miten paljon kahvia pitää keittää kutsutuille vieraille.

Antti Nurmesniemen kahvipannut
Kuva
Jonas Forth

Isompi määrä kahvia syntyy nopeasti ja helposti kattilassa. Toki kahvinkeitintäkin voi käyttää, mutta siinä syntyy tyypillisesti vain kymmenisen kuppia kerralla, kun taas kattilassa valmistuu kahvia heti noin viisinkertainen määrä. Kahvin keittämistä varten tarvitaan ehdottoman puhtaat keittovälineet. Tuore ja hyvä kahvi syntyy käyttämällä kylmää ja raikasta vettä. Kahvin annostelua varten on hyvä käyttää kahvimittaa eli mittalusikkaa. Tyypillisen pienen kahvikupin koko on 1,25 desilitraa. Yhtä kupillista varten annostellaan yksi kahvimitallinen eli noin 7-8 grammaa jauhettua kahvia. Oheisessa taulukossa on esimerkkiannosteluja isompaa vieraskatrasta varten.

VieraitaVettäKahvijauhettaValmista kahvia
18-207,7 l500 g = 11 dlnoin 56 kupillista
28-3011,55 l750 g = 16,5 dlnoin 84 kupillista

Kahvin valmistus kattilassa

Isompi erä kahvia valmistuu kätevästi kattilassa.

  1. Mittaa 10 litran kattilaan 8 litraa kylmää vettä ja keitä vesi kiehuvaksi.
  2. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita kahvijauhe veteen.
  3. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kahvin pulpahtaa kerran. Älä anna kahvin kiehua.
  4. Nosta pulpahduksen jälkeen kattila pois liedeltä ja laita kansi päälle. Anna kahvin tekeytyä viisi minuuttia, jonka aikana kahvin makuaineet ja aromit pääsevät irtoamaan ja kahvinpurut laskeutuvat pohjalle.
  5. Lämmitä tarjoilupannut uunissa tai keraamiset pannut mikrouunissa ja kaada kahvi esilämmitettyihin tarjoilupannuihin.
  6. Kahvi on nyt valmis tarjottavaksi. Tarjoile kahvi aina tuoreena äläkä anna sen seisoa pitkään.

Julkaistu perjantaina 29.5.2015 klo 17:41 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Älä yritä
Seuraava
Mehumaito