Helsinki kortilla

Helsinki-kortti on tuonut pääkaupunkia tutuksi turisteille jo vuosien ajan. Jo kohta legendaariseksikin kehuttava korttisysteemi on tuttu monille Helsingissä vieraileville, sillä se helpottaa kaupungissa kiertelyä monin tavoin. Kortin etuihin kuuluu rajoitukseton matkustaminen Helsingin sisäisessä liikenteessä, sisäänpääsyt moniin museoihin ja nähtävyyksiin sekä alennuksia niin ravintoloissa, kaupoissa, konserteissa ja monissa muissa kohteissa autonvuokrausta ja saunomista unohtamatta. Yhden kortin kätevyys on tuttu muuallakin maailmalla, sillä vastaavanlaisia turistikortteja myydään lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa.

Helsinki-kortti

Helsinki-kortin markkinointi sen sijaan on kummeksuttanut minua jo vuosia. Siellä täällä törmää kirkuviin mainoksiin, joissa toistuvasti ja erehdyttävästi uskotellaan kuluttajille, miten tällä kortilla saa sitä sun tätä ilmaiseksi. Helsinki-kortti maksaa halvimmillaan noin 30 euroa. Sisäänpääsyt museoihin ja kulkemiset joukkokulkuvälineillä eivät siis ole ilmaisia. Kortin hinta kattaa sisäänpääsymaksut ja matkaliput, joten oikeammin kyseessä on paremminkin alennukset normaalihinnoista. Korttibisnestä pyörittävä Helsinki Expert Oy, joka tammikuussa siirtyi osaksi ruotsalaista Strömma-konsernia, on harhaanjohtavasti markkinoinut korttiaan jo niin pitkään, että monet puhuvat ilmaisista turistieduista kuin totuutena. Harva on edes ymmärtänyt, että saadakseen nämä "ilmaiset" edut pitää ensin maksaa rahaa. Mutta eihän se sitten ole enää ilmaista.

Kuluttajaviranomaiset iskevät kyllä kaiken maailman pieniinkin epäkohtiin, mutta ovat antaneet Helsinki-kortin markkinoinnin pyöriä räikeän totuudenvastaisesti vuosien ajan. Mallia tällaiseen markkinointiin on haettu ulkomailta. Esimerkiksi naapurikaupungissa Tukholmassa samanlaista korttia markkinoidaan samanlaisilla ilmaisilla eduilla. Vastikään olympialaisia isännöinyt Lontoo ei eroa Lontoon passillaan meikäläisestä kortista eikä sen ilmaisista houkutuksista. Tällaiset kaupunkikortit ovat varmasti mainio tapa käydä nopeasti läpi kaupungin tarjoamia attraktioita. Korostaisin kuitenkin nopeutta, sillä saadakseen täyden hyödyn esimerkiksi Helsinki-kortin 36 euron hinnasta pitää vuorokauden aikana ehtiä kiertämään useammassa nähtävyydessä. Vertailun vuoksi aikuisten vuorokausilippu Helsingin joukkoliikenteessä maksaa seitsemän euroa. Päivän aikana ehtii koluta pari kolme museota riippuen tietysti, miten tarkkaan mitäkin kohdetta haluaa tutkia. Sisäänpääsymaksut toki vaihtelevat, mutta ahkera turisti ehtii käydä useammassa kohteessa ja nuuka löytää varmasti ilmaisiakin nähtävyyksiä, joilla täyttää päivänsä pääkaupungissa. Erikoisista markkinointiväitteistään huolimatta Helsinki-kortti on kelpo väline, joka ennen kaikkea nopeuttaa ja yksinkertaistaa vierailua kauniissa ja kiehtovassa kaupungissamme.

Julkaistu maanantaina 13.8.2012 klo 19:51 avainsanoilla markkinointi ja matkailu.

Edellinen
Wizzit 4
Seuraava
Ysilinjan jatko