Elinikään vaikuttavia tekijöitä

Hyvät ihmiset kuolevat nuorina. Silloin tällöin voi kuulla tällaisen toteamuksen, ja jos haluat kuulua näiden hyväkkäiden joukkoon, on eliniän lyhentäminen suhteellisen helppoa. Luin sattumalta tänään erään Jeff Wysaskin blogia, josta silmääni pisti mielenkiintoinen kirjoitus elinikään vaikuttavista tekijöistä. Olen siteerannut Jeffin kirjoitusta ja liittänyt oheen kuvan, jossa on esitetty kymmenen helppoa tapaa lyhentää eliniän odotetta.

  1. Tutkimusten mukaan optimistiset ihmiset näyttäisivät elävän terveellisemmin kuin ne, jotka ovat negatiivisia.
  2. Pitkään tupakoivat ihmiset elävät keskimäärin 14 vuotta vähemmän kuin tupakoimattomat.
  3. Hammaslankaa käyttämällä puhdistat hampaiden välit ikenien ja suun tulehduksilta aiheuttavilta bakteereilta.
  4. Poliisityön seurauksena syntyvät vaarat, stressi ja unen puute laskevat poliisin elinikää keskimäärin kahdeksan vuotta.
  5. Avioituneiden on havaittu todennäköisemmin välttävän riskejä ja etsivän tasapainoisempaa elämäntyyliä.
  6. Yleisen käsityksen vastaisesti alkoholin juonnin on katsottu lisäävän elinikää. Tämä voi johtua kenties siitä, että alkoholi voi auttaa kasvattamaan sosiaalisia suhteita, jotka ovat tärkeitä mielenterveyden ja fyysisen terveyden säilyttämiseksi.
  7. Naiset elävät keskimäärin kymmenen vuotta miehiä pidempään. Tämän katsotaan johtuvan ympäristötekijöistä, geneettisistä syistä ja miespuolisten luontaisesta kilpailuvietistä ja aggressiivisuudesta. Nämä puolestaan altistavat väkivaltaisiin kuolemiin, onnettomuuksiin ja riskinottoihin.
  8. Säännöllinen seksi poistaa stressiä ja parantaa unen laatua. Seksi myös lisää vastustuskykyä ja on eräs liikunnan muoto.
  9. Koiran tai kissan helliminen on helppo tapa vähentää stressiä ja laskea verenpainetta. Lemmikkien omistajien on havaittu myös kärsivän vähemmän masennuksesta.
  10. Istumalla yli kuusi tuntia päivässä lisää jopa 40 prosentilla todennäköisyyttä kuolla 15 vuoden kuluessa verrattuna henkilöön, joka istuu alle kolme tuntia päivässä.

Julkaistu tiistaina 8.5.2012 klo 18:52.

Edellinen
InterRail 40 vuotta
Seuraava
Voileivän päällystys