Stadionin remontti

Miten Helsingin Olympiastadionin remontti vaikuttaa Suomen jalkapalloyhteisöön?

Helsingin Olympiastadion on 1930-luvulta lähtien toiminut jalkapallomaajoukkueen kotikenttänä. Yrjö Lindegrenin (1900-1952) ja Toivo Jäntin (1900-1975) suunnittelema kaunis rakennus valmistui vuonna 1938 olympialaisiin, jotka oli tarkoitus pitää Helsingissä vuonna 1940. Sota lykkäsi olympialaisia, mutta Suomi sai silti valtavan ja modernin areenan, joka isännöi vuoden 1952 olympialaisia ja lukemattomia muita merkittäviä urheilutapahtumia, kuten yleisurheilun maailmanmestaruuden kaksi kertaa ja Euroopan mestaruuskisat kolmesti.

Jalkapallo avaa stadionin uudelleen

Neljän vuoden remontin jälkeen ensimmäinen ottelu oli kahden loistavan naisjalkapallojoukkueen välillä - HJK ja PK-35. Laajan remontin ideana oli tehdä stadionista merkittävä turistinähtävyys vierailijoille Helsingissä ja sen lähialueilla. Vanhan koulukunnan suunnittelu ja aitojen materiaalien käyttö remontissa palauttivat sen alkuperäisen kauneuden. Stadionilla on myös 72 metrin torni, josta on upea näköala Suomen pääkaupunkiin. Torni on hyvin tyypillinen, ja Helsingin olympiastadion tunnistetaan siitä ympäri maailmaa. Se on myös yksi tunnetuimmista rakennuksista ja paikoista Helsingissä ja Suomessa. Olympiastadionin torni on yksi parhaista paikoista ihailla Helsinkiä korkealta. Mahdollisuus nähdä taustalla oleva kaupunki iltavaloissa on ollut suuri turistinähtävyys vuosien varrella.

Stadionin vierailukeskus sijaitsee tornin juurella. Nauti tauosta Isku Loungessa ja anna ainutlaatuisen stadionin ilmapiirin syleillä sinua. Vierailukeskuksesta on myös sisäänkäynti stadionin kokous- ja liikuntatiloihin, stadionin torniin ja Bistro Stadion -ravintolaan. Sieltä alkavat myös suositut opastetut kierrokset.

Kuva
AllClear55

Avajaisottelun jälkeen Olympiastadionilla järjestettiin Helsinki Design Week, City Running Day ja Winter Helsinki Ski -viikot. Stadion-Säätiö huolehtii rakennuksesta. Säätiö on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka suunnittelee stadionille suuria tapahtumia kuten konsertteja, festivaaleja ja suuria urheilutapahtumia. Stadionilla toimii Suomen Urheilumuseo ja remontin jälkeen siihen on tehty lukuisia parannuksia ja lisäyksiä. Se säilytti vanhan ja perinteisen muotoilun, mutta siinä on myös modernit mukavuudet, kuten nopea internetyhteys, joten voit lähettää ottelu- tai konserttivideoita sosiaaliseen verkostoon tai pelata mobiilikasino-sivustolla puoliajalla. Yksi ensimmäisistä olympiastadionille varatuista suurista urheilutapahtumista on UEFA:n Super Cup -ottelu vuonna 2022, jossa Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan mestarit pelaavat palkinnosta.

Maajoukkueen koti

Sen lisäksi, että parhaat eurooppalaiset seurat kilpailevat arvostetusta Super Cup -tittelistä, suomalaisella jalkapalloyhteisöllä on yksi maanosan kauneimmista jalkapallostadioneista. Aikaisempi 50 000 katsojan kapasiteetti väheni lukuun 36 600 ja Suomen jalkapallojoukkue houkuttelee väkijoukkoja MM-karsinnoissa.

Suomella on pitkä historia hyvistä jalkapalloilijoista, mutta vuonna 2021 järjestettävään UEFA Euro 2020 -kisaan asti joukkue ei koskaan päässyt merkittäviin turnauksiin. Jari Litmanen on Suomen jalkapallohistorian suurin nimi 137 torjunnalla ja 32 maalilla. Entinen Ajax-tähti ei pystynyt auttamaan Huuhkajia karsinnoissa, mutta nousi FIFA-rankingissa sijalle 33 vuonna 2007. Mitä Litmanen ei pystynyt tekemään, nykyinen joukkue onnistui tekemään Teemu Pukin takana kymmenen maalia karsinnoissa.

Huuhkajat osallistuu ensin EURO 2021 -turnaukseen ja kohtaa sen jälkeen karsintaottelut Qatarin MM-kisoihin 2022. Joukkue on karsintaryhmässä D niin kuin myös puolustava maailmanmestari Ranska, Ukraina, Kazakstan sekä Bosnia ja Hertsegovina. Yksi Suomen merkittävimmistä lohkovoitoista oli viime vuoden ystäväpeli 2-0-voitto Ranskaa vastaan Pariisissa. Vain ensimmäinen paikka johtaa luvattuun maahan, kun taas toinen johtaa ylimääräisiin pudotuspeleihin. Yhdeksän parasta sekoittuu kahden parhaan Kansojen liigan ryhmävoittajan kanssa, ja kolmelle muulle paikalle tulee kolme ryhmää. Suomi pelaa ottelunsa Helsingin Olympiastadionilla, vaikka se pelaakin pienempikaliiperisia pelejä muilla stadioneilla kuten Tampereella.

Uusi-vanha look

Remonttiin oli kolme tavoitetta. Rakentamisessa piti säilyttää ikoniset visuaalit ja sen saavuttamiseksi käytettiin alkuperäisiä materiaaleja ja muotoilua. Stadion sai huomattavan maanalaisen 20 000 neliömetrin alueen ja se sai uuden katoksen katsomoiden päälle. Sisäpuolella istuimen päälle asennettiin uusi puinen katos kestäviä puumateriaaleja käyttäen, ja uudet istuimet ovat jäljennöksiä alkuperäisistä puisista tuoleista, jotka on nyt valmistettu ekologisesta suomalaisesta puukomposiitista.

Ulkopuolella stadion sai uuden julkisivun ja betoni- ja tiiliosat kunnostettiin alkuperäisen mallin mukaisesti. Stadion maalattiin puhtaan valkoiseen sävyyn, jotta saatiin aikaan alkuperäinen 1930-luvun stadionin henki ja tunnelma. Alkuperäinen betonikatos kunnostettiin A-katsomon yli, kun taas muut katsomot suojattiin puulla. Uudet tilat maan alla sisältää kaksi salia, auditorio ja uudet pukuhuoneet. Maan alla on myös uusi juoksurata. Koska Olympiastadion on suojeltu rakennus, kaikkea remontointia valvoi Suomen Perintövirasto.

Julkaistu maanantaina 3.1.2022 klo 18:13 avainsanoilla arkkitehtuuri ja pelit.

Edellinen
Max Bruch - viulukonsertto nro 1
Seuraava
Nettiruletin voittoyhtälö