Perjantaipulma 49/2007

Matemaattiset knopit ja geometriset kuviot saavat nyt väistyä hetkeksi. Tämän viikon pulmassa tutustutaan toisenlaiseen ongelmaan. Tehtävä on tuttu takavuosien taskupelistä, jossa sekaisin olevat neliönmuotoiset laatat järjestetään haluttuun järjestykseen siirtelemällä laattoja pelilaudalla. Laudalta puuttuu yksi laatta, ja tätä tyhjää tilaa käyttämällä saadaan laatat lopulta järjestykseen. Peli tuntuu aluksi helpohkolta, mutta hetken kuluttua huomaa siihen uppoutuvan enemmän aikaa kuin oli ajatellut. Siirtoja voi joutua tekemään useita ja strategiaakin voi joutua vaihtamaan ennen kuin järjestys syntyy. Ajanvietteenä tämä peli on mitä mainioin ja siitä löytyy erilaisia versioita. Joissakin laattojen määrä on 9 tai 16, joissakin laatat ovat numeroita, kirjaimia tai niistä muodostuu jokin tuttu kuva. Tässä perjantaipulmassa pitää siirtää viittä vasemmanpuoleista pelinappulaa siten, että lopputulokseksi saadaan oikeanpuoleinen tilanne.

Laudalla on kolme A-nappulaa sekä yksi B- ja C-nappula. Näitä siirretään yksi kerrallaan oikealle, vasemmalle, ylös tai alas vapaaseen ruutuun. Voit askarrella pelin leikkaamalla omat nappulat pahvista. Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 48/2007 perjantaipulma oli jälleen hyvin perinteinen matemaattinen tehtävä. Tämä tehtävätyyppi tulee vastaan tuon tuostakin erilaisissa kilpailuissa. Tehtävässä numerot on korvattu joko kirjaimilla tai muilla symboleilla ja tavoitteena on keksiä niille numeeriset vastineet siten, että laskutoimitus on mahdollinen. Pulmassa tuloksen ensimmäisen numeron (A) on oltava 1, koska A + B plus 1 muistiin antaa tulokseksi 11. A + B on silloin 10, B = 9 ja C = 0. Siis 111 + 999 = 1110.

Julkaistu perjantaina 7.12.2007 klo 17:00 avainsanalla pulmat.

Edellinen
90 vuotta
Seuraava
Syksyn taiteilija Hannu Väisänen