Maukas omenapiirakka

omenapiirakka
Kuva
cbnd Mackenzie Mollo

Omenasatokausi on nyt parhaimmillaan. Puutarhojen omenapuut suorastaan notkuvat hedelmiä valmiina poimittaviksi. Tänä vuonna satokausi on tuottanut niin paljon omenoita, että osa sadosta on jouduttu kärräämään biojätteeseen. Onneksi iso osa kotipuutarhojen omenoista päätyy keittiössä moniksi herkuiksi, kuten soseeksi, mehuksi ja tietysti aina niin rakastettavan maukkaiksi piiraiksi. Herkullisen omenapiirakan pyöräyttäminen ei ole kovin konstikasta ja onnistuu tavanomaisilla kyökin perusmateriaaleilla omenien lisäksi. Perinteinen piiras valmistuu murotaikinaan, jota voi maustaa mantelilla ja aprikoosilla. Tuhti leipomus tuskin on laihduttajan unelma, mutta kerrankos sitä kesässä saa herkutella taivaallisella omenapiirakan palalla.

Omenapiirakka

12 annosta

pohja

  • 150 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 80 g mantelijauhetta
  • 1 kananmuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl aprikoosihilloa

täyte

  • 1 kg omenia
  • dl hillosokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna samalla hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin. Kuori ja paloittele omenat isommiksi lohkoiksi. Poista siemenkodat ja viipaloi lohkot. Sekoita omenaviipaleet, hillosokeri ja jauhot keskenään. Aseta halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Pehmennä taikina ja kauli 2/3 siitä levyksi. Nosta levy vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä hillo taikinan pohjalle ja nosta päälle omenatäyte. Kauli loppu taikina levyksi ja nosta päälle kanneksi. Puristele taikinan reunat kiinni sormilla. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 35 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Anna kypsän piirakan jäähtyä hetken aikaa ja tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Julkaistu keskiviikkona 24.8.2016 klo 18:19 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Jääkukkataidetta
Seuraava
Ajanvietettä hakukoneesta
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä