Kuvakolmonen

Olin muutama vuosi sitten harmaan syksyisenä aamuna eräässä seminaarissa. Seminaarin aihe oli kuivahko ja puhuja monotoninen. Yleisöä ei ollut paljon ja ehkä vain kymmenkunta oli raahautunut paikalle aamutuimaan kuuntelemaan esitystä jostakin aiheesta, jonka olen jo tyystin unohtanut. Salikin oli pieni eikä sinne olisi mahtunut paria kymmentä osanottajaa enempää. Esitys alkoi ja osa valoista sammutettiin, jotta valkokankaalle heijastettu esitys näkyisi paremmin. Valaistuksen hämärtyminen vain hetkeä aikaisemmin heränneelle on kuin kutsu jatkaa uniaan. Sinnittelin kuitenkin kaikesta huolimatta, vaikka en juuri jaksanutkaan ajatuksella seurata esitystä.

Elektroniset piirtoheitinkalvot vaihtuivat ja etenivät tasaiseen tahtiin. Jokainen kalvo oli numeroitu isoilla ja näkyvillä numeroilla. Kolmannen kalvon kohdalla olin jo kadottanut mielenkiintoni esitykseen ja aloin etsiä materiaalista mielenkiintoisempia yksityiskohtia. Tarkastelin pitkään valkokankaalle heijastettua kalvoa, jossa iso numero kolme komeili ylväänä ja hallitsevana. Numeron tekstityylinä näytti olleen jokin Futuran jäljitelmä. Annoin mielikuvitukseni lentää ja kohta näin numerossa kaksi silmää, jotka kurkistivat pimeydestä.

Aloin myöhemmin kokeilla mieleeni piirtynyttä kuvaa ja kirjoitin PhotoShopissa numeron eräällä Futuraa muistuttavalla tekstityylillä. Vaihdoin tekstin värin ja taustavärin keskenään. Musta numero muuttui valkoiseksi ja valkoinen tausta mustaksi. Pyöräytin numeroa 90 astetta vastapäivään ja siirsin sen kuvakehyksen alalaitaan. Mielikuvitukseni silmäpari oli syntynyt.

Vaihdoin tekstityylin seuraavaksi perinteiseksi Arial-tyyliksi. Leikkasin taustasta numeron ulkopuolelle jääneen alueen ja värjäsin sen valkoiseksi. Numero kolmosesta oli nyt syntynyt pari mustia korvia. Jatkoin leikittelyä kolmosen kanssa ja vaihtelin tekstityylejä ja taustavärejä niin, että lopulta numerosta kertyi hauska sarja erilaisia kuvioita. Tavallisista kirjaimista ja numeroista saa pienellä mielikuvituksella mitä erilaisimpia taideteoksia kiertämällä, kallistamalla ja värittämällä niitä eri tavoin.

Julkaistu sunnuntaina 31.10.2010 klo 19:09 avainsanoilla askartelu, grafiikka, harrastukset ja Photoshop.

Edellinen
Kesää kaivaten
Seuraava
Pikakassa