Gluteenittomat Runebergin tortut

Runebergin torttu
Kuva
Matti Mattila

Helmikuun viidentenä vietetään taas vuotuista Runebergin päivää. Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) mukaan nimetty maukas leivonnaisherkku Runebergin torttu on luonnollisesti päivän keskiössä. Tarinan mukaan herkullisen tortun loi alun perin porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius, ja runoilijalla oli tapana vierailla aamiaisella leipurin kahvilassa nauttien tortusta punssin kyydissä. Sokerinen baakkelssi maistuu tietysti monille, mutta maistuu se myös gluteenittomana keliaakikoillekin.

Gluteenittomat Runebergin tortut

12 pientä tai 6 isompaa torttua
  • 150 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl (200 g) mantelijauhoja
  • dl sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta
  • 1 dl hasselpähkinäjauhetta
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 6-12 tl vadelmamarmeladia
  • 30 g valkosuklaata
  • manteliesanssia

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota voi ja sokeri tai makeutusaine ja vatkaa munat joukkoon yksi kerrallaan. Jos seos juoksettuu, saat sen uudelleen tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita kuiva-aineet ja kerma taikinaan. Lusikoi taikinaseos korkeisiin muffinssivuokiin. Paina kunkin muffinin keskelle kuoppa kostealla lusikalla ja laita siihen teelusikallinen vadelmamarmeladia. Paista muffineita uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Sulata valkosuklaa ja valuta siitä lusikalla rinki hillosilmän ympärille.

Julkaistu maanantaina 3.2.2014 klo 19:28 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Pirteä punainen puku
Seuraava
Kaupan rakennemuutos