Windows-varmuuskopiointi

Maxtor OneTouch

Ostin nelisen vuotta sitten ulkoisen kiintolevyn varmuuskopiointia varten. Tuolloin käytössäni oli eri mikrotietokone kuin tänään ja koneessa pyöri Windows XP -käyttöjärjestelmä. Ulkoinen Maxtor OneTouch -kiintolevy oli kätevä laite, sillä varmuuskopiointi käynnistyi etupaneelin painiketta painamalla. Maxtorin mukana tuli Retrospect Express -varmuuskopiointiohjelma, joka kopioi uudet ja muuttuneet tiedostot tietokoneestani ulkoiselle levylle. Varmuuskopion palauttaminen kävi käden käänteessä. Ulkoista kiintolevyä saattoi käyttää kuin mitä tahansa levyasemaa ja sieltä pystyi kopioimaan tiedostoja yksinkertaisesti ja nopeasti.

Käytännöllistä ja hyödyllistä varmuuskopiointia ei kestänyt pitkään. Vanha tietokoneeni hajosi puolitoista vuotta sitten, ja ostin tilalle uuden koneen, jossa oli Windows Vista -käyttöjärjestelmä. Valitettavasti Maxtor-kiintolevyn ajurit eivät toimineet Vistassa ja samalla myös näppärä käynnistyspainike jäi virattomaksi. Ikäväkseni jouduin toteamaan myös, ettei varmuuskopiointiohjelmakaan toiminut uudessa käyttöjärjestelmässä. Vaikka ulkoinen kiintolevy oli yhä käyttökelpoinen, olivat sen mukana tulleet ajurit ja ohjelmistot nyt yhteensopimattomia uuden käyttiksen kanssa.

Vistan mukana tullut varmuuskopiointisovellus ei kelvannut minulle. Varmuuskopioista syntyi ulkoiselle kiintolevylle omituisia pakattuja tiedostoja, joita ei voinut käyttää muulla sovelluksella kuin Vistan omalla varmuuskopiointiohjelmalla. Kopiot oli kryptisesti pakattu oudoilla nimillä eikä niiden sisältöä voinut käyttää sellaisenaan. Tiedoston palauttaminen tuntui hitaalta ja monimutkaiselta, joten en ensimmäisen kokeilukerran jälkeen enää kajonnut Vistan varmuuskopiointisovellukseen. Ryhdyin vaivalloiseen tiedostojen kopiointiin käsityönä. Muutaman kerran jälkeen totesin tämänkin olevan hidasta ja työlästä, joten päätin ryhtyä etsimään uutta varmuuskopiointiohjelmaa.

Netti on pullollaan erilaisia sovelluksia varmuuskopiointiin. Monet niistä ovat ilmaisia ja vielä useamman voi hankkia muutamalla kympillä. Luonnollisesti ajattelin ensin päivittää Maxtorin mukana tulleen Retrospect Express -sovelluksen, mutta hylkäsin lopulta tämän vaihtoehdon liian kalliina. Samalla sain selville Maxtorin nettisivuilta, että vain pari vuotta vanha ulkoinen Maxtor OneTouch -kiintolevyni oli nyt legacy-tuote eli kansanomaisesti ilmaistuna kehäraakki. Kiintolevyyn ei enää saanut uusia ajureita, joten helppokäyttöiseksi aikoinaan muodostunut pikapainike näytti olevan lopullisesti menetetty.

Windows 7 -käyttöjärjestelmä ratkaisi pieneksi ongelmaksi muodostuneen varmuuskopiointini. Vanha Maxtor OneTouch -ajuri ja painonapin tunnistava apuohjelma asentuivat uuteen Seiskaan vaivatta. Varmuuskopiointiohjelmaksi valitsin Microsoft SyncToy 2.0 -sovelluksen, jonka puolestaan liitin käynnistymään ja kopioimaan heti, kun levyaseman painonappia painetaan. SyncToy kopioi tiedostot sellaisinaan eikä pakkaa niitä kuten Windows-varmuuskopiointi tekee. Säätöjen jälkeen helppokäyttöinen varmuuskopiointiprosessi oli valmis käytettäväksi napin painalluksella.

Julkaistu Sundayna 8.11.2009 klo 12:42 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
Maija Poppanen
Seuraava
Matkakorttiuudistus