Windows 10 asennus - osa 2

Onneksi sain odottaa Windows-päivitystäni puolitoista viikkoa. Se oli hyödyllistä aikaa, koska näin sain ensi käden kokemuksia niiltä käyttäjiltä, jotka olivat ennättäneet asentaa päivityksensä ennen minua. Yksityisyydestään tarkat saattavat kauhistua Microsoftin tapaa kerätä lähes kaikkea mahdollista käyttö- ja käyttäjätietoa Windowsin mukana. Onneksi netissä on paljon ohjeita, miten suurin osa näistä vakoiluominaisuuksista saadaan pois päältä. Aivan ensimmäiseksi kannattaa malttaa sormensa ja pysähtyä asennuksen ensimmäiselle kuvaruudulle. Käyttäjällä on siinä mahdollisuus valita joko nopea (Express) tai mukautettu (Customize) asennus. Itse valitsin mukautetun asennuksen ja kytkin pois päältä kaiken mahdollisen, mitä valittavissa oli. Reddit-sivustolta löytyy lisää ohjeita, miten tietojen keruu Windows kympissä kytketään pois päältä.

Windows 10 asennus
Kuva
Matti Mattila

Jatkoin asennuksen jälkeisten sotkujen siivoamista koko illan. Windows oli käynnistänyt automaattisesti World Wide Publishing -palvelun, joka esti Apache web-palvelimen käynnistymisen. Pysäyttämällä Microsoftin webbipalvelimen ja lopulta disabloimalla sen kokonaan sain Apachen taas käyntiin, mutta vielä oli murheenkryyninä tietokantapalvelin, joka oli tyystin kadonnut palveluiden listalta. Jouduin ensin poistamaan aikaisemman MySQL-asennuksen ja sitten asentamaan koko roskan alusta asti uudelleen. Ähellyksessä vierähti toinen tunti, mutta ahkeruus palkittiin, kun sain jälleen ohjelmistokehitysympäristöni käyntiin. Windows oli ominut koko joukon asetuksia itselleen ja resetoinut ison osan vaivalla säätämistäni asetuksista. Yksi näistä oli kuvien avaus tuplaklikkauksella, joka nyt avasi kuvat Windowsin omassa kuvankäsittelysovelluksessa asettamani PhotoShopin sijaan.

Windows 10 asennus
Kuva
Matti Mattila

Yksi ärsyttävistä ominaisuuksista oli OneDrive-pilvipalvelun tuppautuminen kaikkialle. Minulla on huonoja kokemuksia OneDriven käytöstä, sillä sovellus ahmii järkyttävät määrät kiintolevytilaa ja tekee sen vielä C-asemalla, joka on koneessani vain parinsadan gigatavun kokoinen ja vieläpä kallisarvoinen SSD-levy, jota ei ole tarkoitettu datan säilömiseen, jota varten koneessani on erillinen kahden teratavun kiintolevy. Muutenkin ihmettelen sovellusten vimmaa asentua ja käyttää käyttöjärjestelmälle tarkoitettua C-asemaa ja täyttää se kaikella turhalla. Joidenkin ohjelmien asennusta ei voi edes ohjata haluamalleen kiintolevylle saatikka, että datan saisi sijoitettua muualle kuin käyttöjärjestelmälevylle. Kun olin käyttänyt uutta Windows-versiota vasta noin puolen tunnin ajan ja kesken kaikkein kuumeisinta ongelmanratkontaa, kuvaruudulle pomppasi palautekysely, jossa tiedusteltiin, mitä mieltä olin uudesta käyttöjärjestelmästä. Annoin arvosanaksi 3/5, koska asennus oli osittain epäonnistunut ja niinkin vitaaliset ominaisuudet kuin äänet olivat kadonneet. Muutenkin mielipiteen kysyminen näin lyhyen käyttökokemuksen jälkeen oli aivan liian ennenaikaista.

Ensimmäiset kokemukset

Ensimmäiset kokemukseni uudesta Windows 10 -käyttöjärjestelmästä ovat kaikesta huolimatta hyvin positiiviset. Osasin varautua ongelmiin, joten yllätyksenä edellä kuvailemani vastoinkäymiset eivät tulleet. Windows 10 tuntuu olevan edeltäjäänsä nopeampi, vaikka buginenhan tämä kymppiversio vielä on. Pitkä päivämäärämuoto on saanut kuukauden nimen loppuun ylimääräisen tavun ja esimerkiksi 9. elokuuta näkyy kaikkialla muodossa 9. elokuutata. Kerran olen jo saanut Settings-paneelin kaatumaan, kun yritin katsoa Apps & features -listaa.

Päivityksen mukana tulee myös uudistettu sähköpostiohjelma. Aiempi Windows Mail oli todella surkea, eikä se kyennyt edes lukemaan Outlook.com-sähköpostilaatikkoa luotettavasti. Luovuin aikoinaan nopeasti Microsoftin sähköpostista ja vaihdoin sen Mozillan Thunderbird-sovellukseen. Uusi Windows Mail toimii paremmin kuin edeltäjänsä, mutta irtauduin siitäkin hyvin pikaisesti. Lisättyäni sähköpostiosoitteen ohjelmaan kaappasi Windows sen järjestelmän käyttäjätiliksi. Tämän jälkeen pääsin koneeseeni enää vain kirjautumalla aloitusruudulla Microsoft-tililleni. Tietokoneeni paikallinen käyttäjätili oli kadonnut ja tilalle oli vaihtunut Microsoft-tili. En missään tapauksessa olisi tätä muutosta halunnut, ja parin tunnin tuskailun ja lukuisten selvittelyjen jälkeen sain vihdoin alkuperäisen tilanteen palautettua. Toisin sanoen, ei kannata kirjautua millään Windowsin sovelluksella mahdollisesti olemassa olevalle Microsoft-tilille, mikäli haluaa pitää tietokoneensa paikallisessa käytössä. Lähiviikot ja -kuukaudet vasta osoittavat, mitä ongelmia vielä löytyykään.

Julkaistu sunnuntaina 9.8.2015 klo 8:26 avainsanalla ohjelmistot.

Edellinen
Windows 10 asennus - osa 1
Seuraava
Väripalettigeneraattori