Vuosisadan kauppamies

Eräs iso ja pitkäaikainen luku-urakkani päättyi eilen. Ostin nimittäin noin vuosi sitten Yrjönkadulla sijaitsevasta Kirjava Lintu -antikvariaatista kahdella eurolla melkoisen tiiliskiven. Karvan päälle kuusisataasivuinen kirja on nimeltään Vuosisadan kauppamies ja sen pääosassa on amerikkalainen teollisuusmiljonääri Armand Hammer (1898-1990). Teos on Hammerin omaelämäkerta ja se kertoo tämän maailmalla hyvin tunnetun teollisuusmagnaatin ja filantroopin uskomattomasta elämästä. Paksun kirjan lukeminen kesti epätavallisen pitkään, sillä luin sitä vain silloin tällöin ja pidin pitkiä, jopa kuukausien taukoja. Enimmäkseen massiivinen painotuote kulki mukanani matkoilla, jolloin lueskelin kirjaa milloin junassa, milloin busseissa. En kuitenkaan enää muista, miten aikoinaan päädyin ostamaan kirjan, mutta sen muistan, että kävin sitä kysymässä antikvariaatista jonkin assosiaation johdosta. Myyjä kertoi, että hänellä oli kirja jossakin hyllyjen kätköissä ja pyysi minua käymään uudelleen parin viikon kuluttua, kunnes hän olisi löytänyt sen. Sain kirjan viime kesänä ja aloin heti lukea sitä suurella uteliaisuudella.

Hammer, Armand: Vuosisadan kauppamies

Armand Hammer ei ollut minulle entuudestaan juurikaan tuttu persoona. Paljonhan mies ehti 92-vuotisen elämänsä aikana saavuttamaan ja nousi tuon tuostakin maailman lehdistön otsikoihin. Minulla taisi olla samoihin aikoihin muita vielä mielenkiintoisempia asioita, joten en paljoa pannut painoa maailmanpolitiikkaan 1980-luvulla globaalin suurteollisuuden talousasioista nyt puhumattakaan. Sukelsin siis minulle lähes tuntemattoman miehen elämään, joka oli alkanut jo 1800-luvun lopussa. Mitä pidemmälle kirjaa etenin, sitä uskomattomammaksi Hammerin kertomus elämästään alkoi käydä. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, vasta vain 23-vuotias Armand Hammer tapasi henkilökohtaisesti itsensä Neuvostoliiton perustajan Vladimir Leninin (1870-1924) vuonna 1921. Tätä ennen Hammer oli ehtinyt koota itselleen jo miljoonaomaisuuden vain 20-vuotiaana. Osittain seikkailunhalusta, mutta erityisesti Neuvostoliitossa tuolloin vallinnutta nälänhätää itänaapuriimme tainnuttamaan matkannut Hammer loi maassa sittemmin melkoisen uran, joka huipentui valtavaan taideomaisuuteen.

Hammer kuljetutti arvokkaan taideaarteensa Yhdysvaltoihin vain hetkeä ennen Stalinin valtaannousua. Venäjällä kerätty omaisuus koostui taideteoksista, veistoksista ja lukuisista tsaarinajan arvokkaista esineistä, jotka olivat tuohon aikaan myytävinä Moskovan kirpputoreilla bolshevikkivallankumouksellisten heivattua kaikki tsaarinvaltaan liittyvä esineistö lähes tunkiolle. Hammer ymmärsi hylätyn taiteen arvon ja osti sitä pilkkahinnalla paikallisilta kauppiailta. Parhaimmillaan kokoelmaan kuului muun muassa toistakymmentä Fabergé-munaa, joilla Hammer kartutti omaisuuttaan entisestään. Häikäisevän alun jälkeen multimiljonääri siirtyi öljyteollisuuteen ja harrasti siinä sivussa mitä erilaisimpia liiketoimia karjankasvatuksesta viskitislaamoon. Hammerin elämä oli kuin jostakin ruhtinassadusta. Tuntui siltä kuin kaikki mihin tämä mies koski, muuttui kullaksi.

Terävä-älyinen liikemies Armand Hammer oli lisäksi erittäin humaani. Hän tuli toimeen käytännöllisesti katsoen kaikkien kanssa. Hammerin lähipiiriin lukeutui eri maiden presidenttejä, korkea-arvoisia virkamiehiä, ministereitä ja kuninkaallisia, joista erityisen maininnan arvoinen on läheinen suhde Walesin prinssin kanssa. Hammerin omaisuus oli valtava. Eräiden arvioiden mukaan miljonäärin varallisuus olisi ollut vuonna 1986 noin 200 miljoonaa dollaria. Tämän päivän luvuilla se vastaisi yli 500 miljoonaa euroa. Valtavasta omaisuudesta saattoi myös lahjoittaa valtavia summia. Hammer tunnettiinkin hyväntekijänä, jolta herui tukea moniin eri tarkoituksiin. Yksi hänen suurimmista haasteistaan oli löytää hoito syöpään. Kohtalon ivaa lienee, että Hammer itse kuoli luuydinsyöpään vuonna 1990 kuitenkin kunnioitettavassa 92 vuoden iässä. Vuosisadan kauppamies on vauhdikasta luettavaa. Se kävisi paremmastakin jännityskirjallisuuden tuotoksesta, mutta vain sillä erolla, että tapahtumat ovat tosia ja Hammerin itsensä kirjoittamia. Kirja ilmestyi vain muutamaa vuotta ennen hänen kuolemaa vuonna 1987 ja kertoo koko lailla täydellisesti hänen pitkän värikkään elämänsä.

Hammer, Armand ja Lyndon, Neil

Vuosisadan kauppamies

ISBN
951-0-14687-0
Kustantaja
WSOY

Julkaistu Mondayna 4.8.2014 klo 17:57 Kirjat-luokassa avainsanoilla historia ja kirjat.

Edellinen
Tähtishakki - osa 26
Seuraava
Skrolli-spesiaali