Vanhan kirjan tulevaisuus

Kirjan ikääntyvät siinä missä lukijatkin. Monilla kirjoilla saattaa kuitenkin olla pidempi elämä kuin ihmisellä. Tästä todisteena ovat monet harvinaisuudet museoissa ja kokoelmissa. Kaikki kirjat eivät kuitenkaan kelpaa vuosisatojen ajaksi arkistoitaviksi. Vain ani harva kirjallinen teos päätyy arkistojen kätköihin ja suurin osa kierrätykseen. Kirjojen kierrätys on kokenut muutoksia viime vuosina. Enää eivät kelpaa hyväkuntoisetkaan kirjat antikvariaatteihin huutokaupoista puhumattakaan. Osa kirjoista on sellaista bulkkitavaraa, että antikvariaattien kauppiaat katsovat niiden kuuluvan paremminkin paperinkeräykseen. Kierrätystä sekin tietysti on, mutta ei ehkä aivan kaikkein kunniallisin tapa päättää kirjan päivät. Hyvä kirja kun on ansainnut uuden elämän jonkun toisen lukijan kirjahyllyssä.

Lue ja lahjoita BookCrossing.comissa...

Jos jostakin syystä haluaa päästä vanhasta kirjastaan eroon eikä se tunnu kelpaavan antikkaan tai huutokauppaan eikä sitä saa myydyksi edes kirpputorilla, voi sen lahjoittaa kiertoon vaikkapa BookCrossing-palvelussa. BookCrossing toimii hyvin yksinkertaisella periaatteella. Kirjan nykyinen omistaja rekisteröi ensin hallussaan olevan kirjan palveluun. BookCrossing antaa kirjalle yksilöllisen sarjanumeron, jolla kirjan uutta tulevaa elämää voi myöhemmin seurata palvelussa. Sarjanumero merkitään liimaamalla esimerkiksi palvelusta saatavan tarran kirjan kannen kääntöpuolelle. Tämän jälkeen kirja yksinkertaisesti jätetään ikään kuin heitteille johonkin näkyvään paikkaan, kuten kahvilan pöydälle tai puiston penkille. Kirjan saa siitä ottaa kuka haluaa ja täydentää näin omaa kirjastoaan. Kirjan voi myös jättää uuteen paikkaan löydettäväksi luettuaan sen. Näin kirja saa uuden elämän ja sen vaiheita on mielenkiintoista seurata BookCrossingin sivuilla.

BookCrossing-palvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi muuta kuin kirjautumisen järjestelmän käyttäjäksi. Suomesta järjestelmään on kirjautunut jo yli 6 000 jäsentä vuoden 2005 jälkeen. Nämä suomalaiset ovat rekisteröineet vähän yli 49 500 kirjaa. Kaiken kaikkiaan kotimaiset jäsenemme ovat laittaneet kiertoon yli 25 000 kirjaa, joten valinnan varaa ja löydettävää tuntuu olevan. Lisää mielenkiintoisia tilastoja voi tarkastella BookCrossingin Suomen sivuilta. Vanhoista kirjoista pääsee siis helposti eroon, kun vain malttaa lahjoittaa ne maailmalle kulkeutuviksi. Kirjojen bongaus on samalla hauska harrastus, sillä löytämänsä kirjan voi käydä merkkaamassa BookCrossingissa, jolloin sen matkaa saa jälleen uuden etapin.

Julkaistu maanantaina 9.3.2009 klo 18:46 avainsanoilla harrastukset, Internet, kirjallisuus ja kirjat.

Edellinen
Watchmen
Seuraava
Qaiku