Valvontakameran nettikäyttö - osa 2

Yhä suosituimmiksi tulleita valvontakameroita voidaan vaivattomasti käyttää Internetin kautta myös etäältä. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa esittelin taustatietoja nettikameran Internet-käyttöä varten. Tässä toisessa osassa käyn läpi muutamia seikkoja, joilla Panasonicin BB-HCM527-verkkokamera asennetaan Internet-käyttöä varten. Asennuksen jälkeen kameran ottamaa valvontakuvaa ja -videota voi seurata käytännöllisesti katsoen missä päin maailmaa tahansa missä vain on Internet-yhteys saatavilla. Asennuksessa keskityn erityisesti asetelmaan, jossa yksi laajakaistaliittymä on jaettu reitittimellä usean paikallisverkossa olevan laitteen kesken. Yksi näistä laitteista on verkkokamera. Ohjeet ovat melko yleisluonteisia ja soveltuvat pienillä muutoksilla periaatteessa muidenkin vastaavanlaisten kameroiden asentamiseen, mutta tarkemmat ohjeet kannattaa katsoa reitittimen ja verkkokameran mukana tulleista manuaaleista.

Reitittimen asennus

Tässä asennuksessa oletan, että reitittimen perusasennus on jo suoritettu. Perusasennukseen kuuluu reitittimen nimeäminen, salaus ja muut toimenpiteet, joilla laite otetaan ensimmäisen kerran käyttöön. Näiden toimien jälkeen tehdään tarvittaessa seuraavia lisäsäätöjä verkkokameran Internet-käyttöä varten. Esimerkissä käyttämäni reititin on A-Linkin WNAP.

  1. Käynnistä reitittimen hallintaohjelma.
  2. Valitse Wireless-valikko.
  3. Valitse WAN Interface Setup -asetukset.
  4. Ota Universal Plug and Play käyttöön rastittamalla Enable UPnP -vaihtoehto.
  5. Valitse TCP/IP Settings -valikko.
  6. Valitse LAN Interface -asetukset.
  7. Seuraavaksi pitää varmistaa, että verkkokamera saa reitittimeltä aina saman sisäisen IP-osoitteen riippumatta siitä, missä järjestyksessä laitteet pyytävät osoitteitaan reittimeltä. Ota pysyvä DHCP käyttöön valitsemalla Enabled-vaihtoehto Static DHCP -pudotusvalikosta.
  8. Paina Set Static DHCP -painiketta, jolloin avautuu uusi ikkuna.
  9. Anna Static DCHP Setup -ikkunassa IP-osoitteeksi esimerkiksi 192.168.0.253.
  10. Katso verkkokameran MAC-osoite laitteen tyyppikilvestä. Osoitteen saa selville myös kameran asennusohjelmalla. Osoite yksilöi laitteen ja sitä käytetään yhdistämään kamera haluttuun IP-osoitteeseen. Kirjoita osoite MAC Address -kenttään.
  11. Kirjoita Comment-kenttään Verkkokamera.
  12. Paina Apply Changes -painiketta ja sulje ikkuna.
  13. Valitse Firewall-valikko.
  14. Valitse Port Forwarding -asetukset.
  15. Ota portin edelleenohjaus käyttöön rastittamalla Enable Port Forwarding -vaihtoehto.
  16. Ota verkko-osoitteen haku käyttöön rastittamalla Enable NAT Loopback -vaihtoehto.
  17. Lisää uusi edelleenohjaus. Kirjoita kameralle varattu sisäinen IP-osoite 192.168.0.253 IP Address -kenttään.
  18. Valitse tiedonsiirtoprotokollaksi Both-vaihtoehto Protocol-pudostusvalikosta.
  19. Kirjoita 50000 tai haluamasi portin numero Port Range -asetuksen molempiin kenttiin. Jos annat portin numeroksi 80, tulkitaan tämä oletusportiksi, jolloin portin numeroa ei tarvitse käyttää otettaessa yhteyttä verkkokameraan Internetissä. Esimerkeissäni olen käyttänyt porttinumeroa 50000, mutta numero voi olla mikä tahansa väliltä 1-65535.
  20. Kirjoita Comment-kenttään Verkkokamera.
  21. Paina lopuksi Apply Changes -painiketta.

Reititin on nyt asennettu niin, että seuraavaksi voidaan asentaa verkkokamera käyttämään määriteltyjä asetuksia. Reitittimeen on varattu kiinteä sisäinen IP-osoite kameralle (192.168.0.253). Verkon oheislaitteet, kamera mukaan lukien, saavat reitittimeltä yksilöllisen IP-osoitteen sitä mukaa kuin laitteet kytkeytyvät paikalliseen verkkoon, mutta vain nettikamera saa ennalta varatun osoitteen MAC-osoitteensa perusteella.

Verkkokameran asennus

Asennuksen toisessa vaiheessa määritellään verkkokamera käyttämään sille reitittimessä varattua sisäistä IP-osoitetta. Panasonicin kameralla asennus on helppoa, sillä kamera saa osoitteen reitittimeltä automaattisesti Universal Plug and Play (UPnP) -protokollalla. Kameran voi asentaa myös käsin, mutta tällöin on viisainta katsoa yksityiskohtaiset asennusohjeet laitteen käyttöohjeesta.

  1. Käynnistä kameran hallintaohjelma.
  2. Valitse Setup-välilehti.
  3. Valitse Network (IPv4) Settings -asetukset.
  4. Valitse Automatic Setup -linkki.
  5. Tallenna valinta painamalla Save-painiketta. Kamera alkaa keskustella reitittimen kanssa ja pyytää siltä kameralle varatun IP-osoitteen ja portin numeron. Nämä saatuaan kamera tallentaa tiedot muistiinsa ja on valmis uudelleenkäynnistykseen.
  6. Käynnistä kamera uudelleen painamalla Restart-painiketta.
  7. Kun kamera on käynnistynyt uudelleen, siirry takaisin hallintaohjelmaan.
  8. Seuraavaksi verkkokamera asetetaan toimintavalmiiksi Internet-käyttöä varten. Jotta kameraan ei tarvitse ottaa yhteyttä IP-osoitteella, voidaan osoitteelle määritellä helposti muistettava nimi. Nimen voi rekisteröidä ilmaiseksi Panasonicin Viewnetcam.com-palvelussa, joka samalla yhdistää kameran yksilöivän IP-osoitteen rekisteröityyn nimeen. Valitse Internet-välilehti.
  9. Ota portin automaattinen edelleenvälitys käyttöön valitsemalla Enable-vaihtoehto Auto Port Forwarding (IPv4) -valikossa.
  10. Valitse Register with Viewnetcam.com -vaihtoehto, jos haluat rekisteröidä yksilöllisen ja helposti muistettavan nimen IP-osoitteelle.
  11. Tallenna muutokset painamalla Save-painiketta.

Verkkokamera on nyt valmis käytettäväksi Internetin kautta antamalla selaimen osoitekentässä joko kameran yksilöivän IP-osoitteen tai siihen rekisteröidyn verkkotunnuksen. Kun kameraan otetaan yhteys pelkällä IP-osoitteella, annetaan selaimeen osoitteeksi kotiverkon julkinen IP-osoite (kuva 1). Mikäli kameraan otetaan yhteys aiemmin rekisteröidyllä nimellä, vaihdetaan nimi Viewnetcam.com-palvelussa IP-osoitteeksi, jonka jälkeen yhteys muodostuu samalla tavalla kuin kuvassa 1.

Kuva 1

Kuva 1.

Verkkokameran käyttö Internetin kautta on pienen vaivannäön jälkeen helppoa. Kameran ottamaa kuvaa voi katsella missä päin maailmaa tahansa tavallisella selaimella. Kameraan saadaan yhteys joko yksilöllisellä IP-osoitteella tai helposti muistettavalla nimellä eli verkko-osoitteella, joka rekisteröidään erityisesti Panasonicin kameroille tarkoitetussa DDNS-palvelussa. Muitakin vastaavia palveluita voi käyttää, mutta tällöin asetukset on tehtävä kameraan käsin valitsemalla User-specified DynamicDNS -asetus.

Sanastoa
LyhenneKuvaus
DDNSdynamic domain name system
DHCPdynamic host configuration protocol
IPinternet protocol
IPv4internet protocol version 4
ISPinternet service provider
LANlocal area network
MACmedia access control
NATnetwork address translation
TCP/IPtransmission control protocol / internet protocol
UPnPuniversal plug and play
WANwide area network
WNAPwireless network access point

Julkaistu perjantaina 26.3.2010 klo 17:46 avainsanoilla Internet ja laitteet.

Edellinen
Valvontakameran nettikäyttö - osa 1
Seuraava
Welhon uudet wauhdit