Turistien huijaus - osa 2

Taidekauppa

Saatat tavata kadulla joukon ihmisiä, jotka kertovat olevansa taideopiskelijoita. He puhuvat englantia ja kutsuvat sinut vierailemaan heidän kouluunsa. He yrittävät sitten saada sinut ostamaan töitään ylihintaan. Nämä "opiskelijat" ovat tyypillisesti puoleensavetäviä nuoria naisia, jotka työskentelevät taidegalleriassa ja houkuttelevat asiakkaita ostoksille. He vetoavat tunteisiisi ja yrittävät saada tuntemaan olosi ikään kuin pakotetuksi ostamaan "heidän" töitään, mikä rohkaisee heitä jatkamaan taideopintojaan.

Taiteen huutokaupparisteilyt

Maailmalla tunnetaan erikoinen risteilyn muoto, jossa matkustajia houkutellaan ilmaisen samppanjan kera huutokauppaan sijoittamaan keräilytaiteeseen. Huutokaupassa voi olla tai sitten ei ole virallinen huutokaupanpitäjä ja kaupankäynnin säännötkin saattavat olla omatekoiset. Koska kauppaa käydään merellä, voivat joidenkin valtioiden kuluttajansuojalainsäädännön rajat päättyä rannalle. Ostajan oikeudet voivat olla heikoilla etenkin, jos kaupattava taide on huonosti esillä. Normaalissa huutokaupassa huutaja saa huutamansa tavaran heti ja paikan päällä. Risteilyhuutokaupoissa myydään esillä olevaa taidetta, mutta huudon voittaja saakin eri (todennäköisesti kuitenkin samanlaisen) kappaleen, joka toimitetaan myyjän varastosta. Monet taiteen ostajat ovat saaneet jälkeenpäin huomata, että heidän huutokaupparisteilyllä ostamiensa merkkiteosten arvot ovatkin vain murto-osia maksetusta hinnasta.

Itsepintainen avuliaisuus

Joskus paikalliset yrittävät pakottaa itsensä avuksesi opastaakseen, miten lippuautomaatti toimii tai antaakseen ohjeita kaupungilla liikkumiseen. He saattavat vain olla ylitsevuotavan avuliaita, mutta samalla he voivat kärkkyä pientä maksua pakotetusta avustaan. Yleisesti ottaen sinun tulee olla varuillaan, jos joku tunkeutuu henkilökohtaiselle mukavuusalueellesi ja alkaa avustaa sinua ilman, että edes olet pyytänyt heiltä mitään. Jos olet saanut apua ja sinulta pyydetään taskurahaa, voi ehkä olla helpointa maksaa. Tämänkaltaiset tilanteet voivat kuitenkin johtaa sinut alttiiksi mahdolliselle varkaudelle, joten ole kohtelias mutta jämäkkä ja kerro sitten päättäväisesti, että et tarvitse mitään ja että kyseisen henkilön tulee jättää sinut rauhaan.

Joku on juuri ryöstetty

Tässä tempussa henkilö tai joukko henkilöitä lähestyy sinua ja kysyy, missä on lähin poliisiasema. He näyttävät olevan peloissaan ja jopa tärisevän ja he kertovat tulleensa juuri ryöstetyiksi. Heidän rahansa on varastettu ja heidän täytyy päästä takaisin kotiin, joka usein on eri kaupungissa tai jopa eri maassa. Jälleen kerran he vetoavat tunteisiisi ja selittävät, ettei poliisista taida olla juuri paljoa apua ja kääntyvät sinun puoleesi saadakseen apua. Todellisuudessa he eivät odota sinulta mitään muuta kuin, että iloisesti annat heille vähän rahaa, mutta mitä enemmän he näin huijaavat ohikulkijoita, sitä enemmän he tienaavat rahaa itselleen. Joskus tämän tempun henkilöt väittävät olevansa sodan jaloista paenneita pakolaisia.

Rajanylitys

Rajanylityspaikoilla saatat törmätä näennäisesti avuliaisiin ihmisiin. Nämä tarjoavat sinulle tarpeettomia palveluita, kuten rajanylitysmuodollisuuksiin tarvittavien lomakkeiden täyttämistä. Ystävälliset ihmiset veloittavat sinulta kaksinkertaisen hinnan viisumista, jonka olisit voinut hankkia itsekin. Huijarit kertovat, että sinun täytyy vaihtaa rahaa heidän hurjilla vaihtokursseillaan ja he kertovat myös, ettei kohdemaassa ole pankkiautomaatteja. Taksit voivat veloittaa sinulta järjettömiä summia vaikka vain sadan metrin matkasta.

Ohje selviytymiseen on yksinkertainen: perehdy rajanylitysmuodollisuuksiin ennen kuin ylität rajan. Tutustu maksuihin etukäteen äläkä luota kehenkään tai maksa mitään kenellekään, jolla ei ole virkapukua. Tämänkin jälkeen yritä vielä kysyä joltain toiselta virkapukuiselta henkilöltä samaa asiaa ja varmista, että saat saman vastauksen.

Julkaistu maanantaina 21.3.2011 klo 17:03 avainsanalla matkailu.

Edellinen
Turistien huijaus - osa 1
Seuraava
Turistien huijaus - osa 3