Troika-variaatiot

Sergei Prokofjev (1891-1953) oli yksi tunnetuimmista venäläisistä klassisen musiikin säveltäjistä. Mestarillisten sävelluomusten joukossa on lukemattomia helmiä, joista erääksi mainitsemisen arvoiseksi kohoaa Prokofjevin vuonna 1934 neuvostoliittolaiseen Luutnantti Kijé -elokuvaan säveltämä musiikki muita upeita sävelteoksia kuitenkaan aliarvioimatta. Elokuva on parodia 1700-luvun lopulla hallinneen Venäjän keisari Paavali I:n (1754-1801) armeijan byrokratiasta. Virkamiehen kirjoitusvirheen seurauksena armeijaan ilmestyy luutnantti Kijé, jota todellisuudessa ei ole olemassakaan, mutta koska keisari huomaa hänen nimensä ja haluaa ylentää hänet, luutnantille täytyy keksiä elämä. Kun keisari haluaa tavata luutnantin henkilökohtaisesti, hänestä on päästävä lopullisesti eroon. Niinpä luutnantti Kijé saatetaan hautaan, tosin tyhjässä arkussa.

Luutnantti Kijé, joka lausutaan venäläisittäin suurin piirtein [kishe], on viisiosainen orkesteriteos, jonka tunnetuimmaksi sävelmäksi on vuosien mittaan noussut venäläisestä kansamusiikista vaikutteita saanut Troika-tanssi. Sävelmä yhdistetään usein jouluaikaan ja lumisiin maisemiin, sillä alkuperäisessä elokuvassa tanssi soi rekiretken taustalla kulkusten säestämänä. Sävel onkin innoittanut monet jälkipolvet sovittamaan troikan joululauluihin ja muihin musiikillisiin aikaansaannoksiin, kuten englantilaisen rock-muusikon Greg Laken, joka on käyttänyt tanssia I Believe In Father Christmas -laulussaan. Troikasta on monia variaatioita, ja sävelmää kuulee usein taustamusiikkina niin televisio-ohjelmissa kuin elokuvissakin.

Törmäsin taas Troikaan katsottuani jokin aikaa sitten videolta Simpsons-piirrossarjan Pranks and Greens -jakson. Sen alkumetreillä ja vielä lopputekstien taustalla soi tuttu Prokofjevin sävellys. En aluksi muistanut melodiaa ja niinpä aloin selvittää kadonnutta musiikkia. Aluksi yritin löytää tuloksetta sävelmän yksityiskohtia lopputeksteistä, joten siirryin netin ehtymättömän tietovaraston äärelle. Vain muutaman haun jälkeen sain nopeasti selville sävelmän ja sitä myöden päädyin jälleen tuttuun Prokofjevin sävelmaailmaan. Troikan lisäksi orkesteriteoksen muitakin osia kuulee ajoittain eri yhteyksissä. Erityisesti elokuvamaailma on lainannut Luutnantti Kijén tansseja ja sävelmiä ahkerasti. Woody Allen soitattaa musiikkia elokuvassaan Sota ja rakkaus eli älkää ampuko Napoleonia (Love and Death, 1975) samoin kuin ohjaaja Michael Caton-Jones elokuvassa Doc Hollywood (1991), jota tähdittää Michael J. Fox. Luutnantti Kijé troikkineen on vain pintaraapaisu tuotteliaan Sergei Prokofjevin tuotannosta, johon siis kannattaa tutustua pintaa syvemmälti vaikkapa sitten tuttujen elokuvien myötä.

Julkaistu perjantaina 4.2.2011 klo 18:42 Musiikki-luokassa avainsanoilla elokuvat, historia ja musiikki.

Edellinen
Runeberginkakku
Seuraava
Korkean kaapin pystytys